De coronacrisis heeft invloed op de bewegingen in de aarde. Doordat onder meer verkeer en industrieën (nagenoeg) stil liggen als gevolg van de verschillende lockdowns, is het trillen van de aardkorst met een derde gedaald.

Dat meldt Nature op basis van gegevens van de Koninklijke Sterrenwacht van België in Brussel. “Een reductie van deze omvang wordt meestal slechts rond Kerstmis ervaren”, zegt seismoloog Thomas Lecocq in Knack. Hij en zijn mede aardwetenschappers knijpen in hun handjes, want nu alle ‘achtergrondruis’ wegvalt, kunnen zij kleinere aardbevingen, vulkanische activiteit en andere kleinschalige seismische gebeurtenissen beter bestuderen.

Het deels wegvallen van het door de mens veroorzaakte seismische geluid stelt apparatuur beter in staat om golven in hetzelfde frequentiebereik te detecteren. Wetenschappers kunnen zo beter peilen wat er op het aardoppervlak en binnenin de aarde aan beweging plaatsvindt. “Er is een grote kans dat het tot betere metingen leidt”, aldus Lecocq.

Seismologen proberen met behulp van dataverzameling kennis op te doen van en voorspellingen te maken over seismische golven die zich door de aarde voortplanten. Zij bestuderen de snelheid waarmee de golven zich van de ene detector naar de volgende verplaatsen, om vervolgens iets te zeggen over aardbevingen en vulkanische activiteit.
Dit artikel afdrukken