Het eerste vaatje Hollands Nieuwe ging dit jaar voor €78.000 onder de hamer, meldt Omroep West.
Groothandel Makro was de winnende bieder. Het geld gaat traditioneel naar een goed doel, dit jaar is dat Hulphond Nederland. Volgens Omroep West is de haring dit jaar ‘iets minder vet, maar wel romig en lekkâh’. Vanaf morgen kan iedereen het weer zelf beoordelen, dan gaat het Hollandse Nieuwe-seizoen van start. Zaterdag is het volgens gebruik Vlaggetjesdag in Scheveningen.
Het verrassendste haringnieuws dit jaar was dat het AD stopt met de jaarlijkse haringtest. Ook de andere smaaktesten sneuvelen bij de krant, volgens hoofdredacteur Hans Nijenhuis omdat men er bij de krant achter is gekomen dat over smaak wel degelijk te twisten valt. Maar geen nood, de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten (VNV) was al bezig met een eigen Nationale Haringtest op te zetten. Niet een jury, maar de consument kiest de lekkerste haring.
Vergrijzing
De haringbranche kampt met een ander probleem, dat van de vergrijzing. De oer-Hollandse traditie van het haringhappen staat onder druk, schrijft De Telegraaf. Maar liefst 83% van de haring wordt gegeten door 50-plussers. Jongeren eten geen haring, afgeschrikt door de graten en de geur. Daarom start het Nationaal Visbureau, dat de promotie van de Hollandse Nieuwe verzorgt, een campagne om Hollandse Nieuwe een beter imago onder millennials te geven. Haring kan immers ook prima verwerkt worden in hippere gerechten die millennials wel graag lusten, zoals sushi, taco’s en als tartaar.
Dit artikel afdrukken
Het verrassendste haringnieuws dit jaar was dat het AD stopt met de jaarlijkse haringtest. Ook de andere smaaktesten sneuvelen bij de krant, volgens hoofdredacteur Hans Nijenhuis omdat men er bij de krant achter is gekomen dat over smaak wel degelijk te twisten valt. Maar geen nood, de Vereniging van Nederlandse Visspecialisten (VNV) was al bezig met een eigen Nationale Haringtest op te zetten. Niet een jury, maar de consument kiest de lekkerste haring.
Vergrijzing
De haringbranche kampt met een ander probleem, dat van de vergrijzing. De oer-Hollandse traditie van het haringhappen staat onder druk, schrijft De Telegraaf. Maar liefst 83% van de haring wordt gegeten door 50-plussers. Jongeren eten geen haring, afgeschrikt door de graten en de geur. Daarom start het Nationaal Visbureau, dat de promotie van de Hollandse Nieuwe verzorgt, een campagne om Hollandse Nieuwe een beter imago onder millennials te geven. Haring kan immers ook prima verwerkt worden in hippere gerechten die millennials wel graag lusten, zoals sushi, taco’s en als tartaar.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
De cijfertjes laten zien dat er minder haring wordt gegeten door jonge mensen. Als ze ouder worden gaan ze misschien meer haring eten. Dat zou toe te schrijven zijn aan een veranderende smaak. Haring is een acquired taste.
Maar waarom vinden heel jonge kinderen haring dan vaak wel lekker? Omdat ze weten/voelen wat goed voor ze is? Dat ze biologisch weten/voelen dat ze die vetten en mineralen moeten hebben? Lijkt me lastig te onderzoeken.
In voorgaande jaren zag ik op het Cinekid Filmfestival een jeugdig kraampje met gratis stukjes haring voor de jonge bezoekers staan. Dat was voor de promotie van de haring bij de jongst denkbare doelgroep. Het haalt kennelijk niet veel uit. Maar het is het proberen waard: douw ze die haring door hun strot. Ooit komen ze erachter hoe lekker en uniek het is. Niet? Dan niet.
Vissticks was nou hetgeen wat wij het minste kregen. We kregen in principe alles voorgeschoteld wat mijn ouders lustten, gewoon proeven, lust je het niet dan laat je het staan en krijg je een volgende keer iets anders, maar wel met de pot mee eten. Bijv lustte mijn broer geen spruiten, dan kreeg hij appelmoes, maar wel aardappels en vlees wat de rest ook at. Lustte de 1 geen haring, dan kreeg die een gebakken visje, maar wel met de rest mee brood eten of wat dan ook. En niet als de 1 iets niet lustte dan werd het gewoon niet gekookt. Daar deed mijn moeder niet moeilijk over, dan kreeg je gewoon iets anders. Maar alles wat nieuw was moesten we wel proeven.
Wij kregen vroeger thuis alleen vissticks, want dat was het enige dat mijn vader aan vis lustte.
Mijn moeder kocht af en toe een haring voor zichzelf, maar die at ze dan in de keuken op.
Mijn eerste haring was bij mijn schoonmoeder (de haring kwam die keer uit de supermarkt), maar die vond ik maar niets. Mijn tweede ervaring was haring bij een viszaak en toen was ik om.
Nu alleen haring die vers is en, net zoals Astrid, zonder uitjes (of zuur).
Wouter, als die jonkies ouder worden en dan pas harin ggaan eten, dan klopt het toch dat het vooral ouderen zijn die haring eten? Het gaat er niet om of dat de verkoop daardoor minder wordt, want die jonkies worden ouder, krijgen zelf jonkies die ouderworden en steeds als die jonkies ouder zijn geworden eten ze het wel..........
Maar waarom geven die ouderen die zelf jonkies hebben dan niet gewoon haring aan die jonkies? Zien eten doet eten, ik kan me niet herinneren op welke leeftijd ik al mijn eerste haring at, maardta was heel jong en heb ze altijd lekker gevonden, soms zit er 1 tussen die wat minder smaakt, maar ik ga gewoon terug voor mee. Van jongs af aan proeven, dan lust je ze vanzelf ook als je nog geen 20 bent.
Wel heb ik ze altijd puur gegeten, nooit met ui, dat vond en vind ik juist altijd vies en zonde van de haringsmaak. Hooguit deed ik ze een keer op brood met komkommer of tomaat of beide, maar dat is uitzondering en alleen bij warm weer lekker.
Wouter, over spruiten zeggen ze ook wat jij zegt. Over haring ken ik mijn eigen geschiedenis. Wat vond ik ze smerig als kind. Nu kun je me er een groot plezier mee doen. Je theorie zou dus kunnen kloppen.
Maar wat zijn de cijfers over de klantgroepen van zowel die voor kinderen smerige spruiten als haringen?
NB: ook spruiten met gebakken spekjes en zo'n ouderwetsige rode Bordeaux (ook zo'n smerige wijn voor jonge drinkers, wordt dan ook nauwelijks meer gemaakt) behoren tegenwoordig tot mijn favorieten.
Als we het dan toch over wijn hebben: bij haring drink je het best een jonge gekoelde Pinot Noir uit de Bourgogne, de Elzas (zeldzaam) of de Champagne (heel zeldzaam). Een ouderwetse bovendien. De moderne zijn net te zoet.
Andere wijn bij haring: nee, helaas, dat wordt niks. Smerig zelfs. Alleen sterke, zonder houtlagering en flink ijskoud kan tegen de smaak op.