De band van HatchTech met Oekraïne is bijna net zo oud als het bedrijf zelf. De huidige CEO van de Oekraïense activiteiten van HatchTech, Yura Shutovsky, begon eind jaren negentig voor het bedrijf te werken als projectbegeleider.

Ondertussen zocht HatchTech naar geschikte, goedkope productiemogelijkheden. Gezien de hoge kwaliteitseisen van de producten, besloot HatchTech meer van zijn onderdelenproductie in eigen huis te laten plaatsvinden.

Oekraïne bleek een veelbelovende locatie, vanwege de grote pool van technisch talent, de beschikbaarheid van grond en de goed ontwikkelde infrastructuur van het land. HatchTech Ukraine werd opgericht in 2015, met een vestiging in Baryshevka, ongeveer 40 kilometer ten oosten van Kiev.

In de jaren daarna heeft HatchTech verder geïnvesteerd en hebben lokale werknemers het bedrijf verder gebouwd. Vandaag de dag heeft HatchTech Ukraine meer dan 100 mensen in dienst en wordt het overgrote deel van het productassortiment hier geproduceerd.

Impact invasie
24 februari 2022 was een zwarte dag voor HatchTech Ukraine en voor het hele land. Er heerst grote bezorgdheid over de veiligheid van iedereen die door de invasie is getroffen.

De donkerste momenten kwamen in maart, toen het erop leek dat Kiev bezet zou worden. Gelukkig is dit voorkomen. Hierdoor kon HatchTech zijn productie in Oekraïne handhaven en zijn mensen werk blijven bieden in een uiterst moeilijke tijd.

Door de invasie hebben bedrijven geen toegang tot lucht- of containervervoer. Toch is HatchTech Ukraine in 2022 zaken blijven doen en functioneren de logistieke diensten nog steeds naar behoren. Gezien de omstandigheden is dit echt een wonderbaarlijke prestatie.

Op dit moment hebben bedrijven en mensen thuis te maken met frequente uitval van elektriciteit. Dit maakt het dagelijks leven zwaarder. Generatoren dekken de behoefte aan stroom nipt. Door een actie van collega’s in Nederland, heeft iedere HatchTech-collega in Oekraïne nu ook thuis een kleine noodstroomvoorziening. Ook het bedrijf zelf draait door op generatoren, waardoor de productie door kan gaan.

De creativiteit, loyaliteit en toewijding van HatchTech's Oekraïense collega's hebben aanzienlijk bijgedragen aan de groei van HatchTech.

Mede dankzij deze voorspoedige groei opende HatchTech Group op 1 januari 2023 een nieuw hoofdkantoor in Ede. HatchTech wenst iedereen een warme winter en een wereld zonder oorlog.

HatchTech Group is een leverancier van broedmachines en andere componenten voor kuikenbroederijen wereldwijd. Opgericht in 1996 in Veenendaal, richt het bedrijf zich op wetenschappelijke oplossingen die het uitbroeden van kuikens en de vroege levensstadia zo diervriendelijk en productief mogelijk maken. HatchTech levert projecten op wereldwijde schaal, waarbij individuele componenten worden verzonden en vervolgens samen met de klant ter plaatse tot een volledig operationele broederij worden gebouwd.

Innovaties ontwikkeld door HatchTech omvatten HatchCare, een broedmachine die pas uitgekomen kuikens direct toegang geeft tot water en voer, evenals transportsystemen voor kuikens en klimaatkamers die planten helpen efficiënter en uniformer te groeien. Daarnaast heeft HatchTech, in samenwerking met externe partijen, een techniek ontwikkeld voor geslachtsbepaling in het ei, ter voorkoming van het doden van haantjes.

Veel van deze innovaties zijn mogelijk gemaakt door de bijdragen van HatchTech Ukraine.
Dit artikel afdrukken