Vooral melkveehouders protesteren tegen het overheidsbeleid op het gebied van stikstof. Dat doen ze omdat ze grotendeels het veld moeten ruimen voor de nieuwe inrichting van Nederland: meer bewoning en bijbehorende infrastructuur, meer natuurimpact als gevolg daarvan én tegelijk meer natuur.
De media neigen ernaar te melden dat de melkveehouderij juist nu eindelijk goed geld verdient. Ondanks de gestegen energie-, kunstmest- en voerkosten als gevolg van de oorlog in Oekraïne, zou de marge op de inkoopwaarde van melk harder stijgen.
Royal FrieslandCampina, de Nederlandse marktleider, betaalt melkveehouders op dit moment een garantieprijs van €60 per 100 kilo. De afgelopen jaren lag de prijs rond de 35 eurocent per kilo. In de periode daarvoor schommelde de prijs rond de 30 cent. Duitse vakmedia melden dat de prijzen door het dak gaan en dat reguliere melk duurder dreigt te worden dan biologische.
De hoge inkoopwaarde van melk voor verwerkers en zijn volgens het Financieele Dagblad niet alleen het gevolg van kostenstijgingen maar ook van de slechtere kwaliteit en minder aanvoer van melk. De slechtere kwaliteit is het gevolg van droogte en warmte. Daardoor zit er minder eiwit en vet in een liter melk. Droogte en warmte zouden bovendien zorgen minder liters zodat dat effect nog eens versterkt wordt terwijl de vraag naar zuivel in de wereld stijgt. Minder melk van mindere kwaliteit jaagt daardoor de prijzen inflatoir omhoog. Van die prijsstijging zouden ze een flinke slok meer over houden dan in de twee decennia hiervoor.
We vroegen Hans Dirksen van Dirksen Management Support, een bureau dat zich bezighoudt met onder andere marges in de melkveehouderij, om zijn reactie op de gedachte dat boeren nu prima verdienen. Dirksen geeft aan dat de marges mogelijk tijdelijk wat hoger zijn maar vermoedelijk verdampen over het jaar heen. De prijzen van voer en energie stegen al voor de stijging van de melkprijs uit. Met het zicht op nog verder stijgende energiekosten zullen de marges bovendien verder slinken. Er is geen reden om te denken dat melkveehouders over 2022 binnenlopen.
De consument zal in de komende maanden worden geconfronteerd met fors duurdere melk en andere zuivelproducten. De prijsstijgingen als gevolg van de inkoopwaarde van melk zijn nog niet verwerkt in de prijzen die we betalen in de supermarkt. Producten worden fors duurder, terwijl niemand er meer door gaat verdienen, behalve misschien de handel in de tussenfasen. Het Financieele Dagblad raadt beleggers aan de nog beschikbare voorraden houdbare melk in te kopen. Die is al jaren veel goedkoper dan verse en biedt juist in deze situatie extra kansen. Ook als consument kun je nog net flink inslaan om de inflatie voor te zijn.
De media neigen ernaar te melden dat de melkveehouderij juist nu eindelijk goed geld verdient. Ondanks de gestegen energie-, kunstmest- en voerkosten als gevolg van de oorlog in Oekraïne, zou de marge op de inkoopwaarde van melk harder stijgen.
Royal FrieslandCampina, de Nederlandse marktleider, betaalt melkveehouders op dit moment een garantieprijs van €60 per 100 kilo. De afgelopen jaren lag de prijs rond de 35 eurocent per kilo. In de periode daarvoor schommelde de prijs rond de 30 cent. Duitse vakmedia melden dat de prijzen door het dak gaan en dat reguliere melk duurder dreigt te worden dan biologische.
De hoge inkoopwaarde van melk voor verwerkers en zijn volgens het Financieele Dagblad niet alleen het gevolg van kostenstijgingen maar ook van de slechtere kwaliteit en minder aanvoer van melk. De slechtere kwaliteit is het gevolg van droogte en warmte. Daardoor zit er minder eiwit en vet in een liter melk. Droogte en warmte zouden bovendien zorgen minder liters zodat dat effect nog eens versterkt wordt terwijl de vraag naar zuivel in de wereld stijgt. Minder melk van mindere kwaliteit jaagt daardoor de prijzen inflatoir omhoog. Van die prijsstijging zouden ze een flinke slok meer over houden dan in de twee decennia hiervoor.
We vroegen Hans Dirksen van Dirksen Management Support, een bureau dat zich bezighoudt met onder andere marges in de melkveehouderij, om zijn reactie op de gedachte dat boeren nu prima verdienen. Dirksen geeft aan dat de marges mogelijk tijdelijk wat hoger zijn maar vermoedelijk verdampen over het jaar heen. De prijzen van voer en energie stegen al voor de stijging van de melkprijs uit. Met het zicht op nog verder stijgende energiekosten zullen de marges bovendien verder slinken. Er is geen reden om te denken dat melkveehouders over 2022 binnenlopen.
De consument zal in de komende maanden worden geconfronteerd met fors duurdere melk en andere zuivelproducten. De prijsstijgingen als gevolg van de inkoopwaarde van melk zijn nog niet verwerkt in de prijzen die we betalen in de supermarkt. Producten worden fors duurder, terwijl niemand er meer door gaat verdienen, behalve misschien de handel in de tussenfasen. Het Financieele Dagblad raadt beleggers aan de nog beschikbare voorraden houdbare melk in te kopen. Die is al jaren veel goedkoper dan verse en biedt juist in deze situatie extra kansen. Ook als consument kun je nog net flink inslaan om de inflatie voor te zijn.
Ik haal voortaan rauwe melk slechts 60 cent te liter. Dan maar zelf thuis houdbaar maken maar wel goedkoper en smaakt ook beter. Verder advies in belgie melk te halen is ook 1.09 net als duitsland en hier 1.39 voor eigen merk melk wat eerst 70 cent was. Daaag nog niet misschien
Harry van den Burg een iets jongere broer van me heeft decennialang eenzelfde dieet genoten en nuttigde in recente jaren veel meer koeienzuivel dan ik. Enkele jaren geleden kreeg hij wat uitslag, eczeem op zijn arm. Hij kwam erachter dat (eenzelfde hoeveelheid) geitenzuivel hem dat eczeem niet opleverde. Wellicht heeft hij net als jij in de loop van de jaren een allergie opgebouwd....
Daar herken ik een hoop van mezelf in, Frits!
Maar voor mij had het een ander staartje. Ik had wat vreemde, niet verontrustend maar gewoon wat rare, huidproblemen. Dokter doet een testje voor allergieen. Resultaat: een net-aan-grensgeval van caseine-allergie! Maar afzien van zuivel dan, Harry. Maar John (mijn dokter), dat kun je toch niet tegen een Hollander zeggen! Hij kijkt me aan over z'n bril, en zegt: I don't know about you, but I would rather be told by my doctor to lay off milk than to lay off beer.....
Anita van Kampen als boerenzoon at ik van mijn 3 - 4e jaar elke ochtend Brinta met melk. Vanaf de middelbare school was het ontbijt 1 liter rauwe koude melk met Brinta. Weet niet of ik daardoor zo groot (en redelijk sterk) ben geworden, maar het was niet slecht voor me. Op warme dagen na hard werken 1-1,5 liter rauwe koude melk zo uit de melktank. Als ik eraan denk, rij ik direct naar een boer in de buurt…
Geregeld hebben we “Too Good To Go” en van de supermarkt zit er dan van alles wat net niet over de datum is. Vaak ook producten waarvan je je afvraagt “wie bedenkt dit”. Enige tijd geleden had ik havermelk (de spellingscontrole denkt ‘haverveld’) in mijn pakket. Niks mis mee, en het smaakte niet eens heel verkeerd. Ik zou eraan kunnen wennen. Maar op het moment dat je leest wat erin zit en wat de -voor voedingswaarde gecorrigeerde voetafdruk is- dan laat ik het product snel staan. (En dan niet te praten over de voor voetafdruk gecorrigeerde prijs…)
Een liter melk per dag consumeer ik al lang niet meer. Ben nu ook iets anders actief dan 40 jaar geleden. Maar een dag zonder enige vorm van zuivel is een dag niet geleefd.
Anita dierlijke producten zijn niet te vergelijken met plantaardige producten. Dierlijke producten bevatten meer voedingsstoffen dan plantaardige producten. De meeste mensen kijken enkel naar het eiwit in producten zelfs daar zitten in dierlijke producten meer eiwit per kilogram product en veel meer soorten eiwit. Dan heb ik het nog niet eens over de vitamines en mineralen die in dierlijke producten zitten en niet in plantaardige producten.