Uitzendbureaus zijn blij met Oekraïense vluchtelingen die naar Nederland komen. De Europese Unie verleent hen een uitzonderlijke status voor mensen uit een niet EU-lidstaat, waardoor ze snel aan het werk kunnen in ons land. Omdat de arbeidsmarkt gespannen is, komt de onverwachte toestroom van nieuwe arbeidskrachten als een aangename verrassing.

Oekraïners hoeven geen asielverzoek in te dienen om gedurende langere tijd in Nederland te verblijven. De gebruikelijke regel dat asielzoekers de eerste zes maanden na aankomst niet mogen werken is niet op hen van toepassing. Tot op heden gold dat Oekraïners die hier voor langere tijd willen werken via hun Nederlandse werkgever een tewerkstellingsvergunning moeten aanvragen. het papierwerk dat daarbij komt kijken, lijkt Oekraïners af te schrikken. In 2020 gingen slechts 220 mensen met de Oekraïense nationaliteit nieuw in Nederland aan de slag.

"We vangen op dit moment Oekraïense vluchtelingen op in Polen en kijken naar de mogelijkheden om ze in Nederland te laten werken", zegt Hans Leenhouts van Contrain Group op de NOS. "We kijken ook of we kunnen uitbreiden met onze huisvesting om de groei op te vangen." Volgens hem zijn er vooral banen in de kassen en logistiek. Leenhouts laat weten dat Nederlandse werkgever in de werkmentaliteit van Oekraïeners waarderen. Ze spreken Engels, volgen aanwijzingen goed op en werken hard. Daarnaast vinden ze het fijn dat Oekraïners en hier werkzame Polen het goed met elkaar kunnen vinden.
  • Deel
Druk af