34
Fotocredits: Kunstmeststrooier, Dekker meststoffen

FlashDierlijke mest is ook kunstmest

De inzet van kunstmestvervangers uit dierlijke mest moet nu worden verruimd. Daarvoor moeten wetten worden aangepast. Dat vindt Henk Staghouwer, minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). In overleg met de Tweede Kamer zei Staghouwer dinsdagavond 15 maart dat het zijn inzet is om alternatieve stikstofbronnen in plaats van kunstmest meer in te zetten. Hij wil dat daarvoor ruimte komt in de nitraatrichtlijn. Hij gaat dat in Brussel bepleiten. De Kamer nam gisteravond een motie van de BoerBurgerBeweging aan die hem daarin steunt.

Een klein weetje, zowel voor de minister als voor de lezers: dierlijke mest wordt gemaakt van plantjes die met kunstmest worden geteeld. Die verwerking vindt plaats via het maagdarmstelsel van kippen, koeien en varkens. Dierlijke mest is dan ook grotendeels kunstmest, al zie je dat niet meteen. Zonder kunstmest zou er veel minder beestenmest zijn. Beestenmest raakt op als we geen kunstmest meer (kunnen) gebruiken.

Boerderij - Staghouwer wil kunstmestvervanger nu doordrukken - Boerderij, 16 mrt 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Ton Terlouw
Ton Terlouw Bodemvruchtbaarheid, plantweerbaarheid
  • #34
  • 20 apr '22
  • 10:25

#32 Dick, ik had per ongeluk de notificatie uitgezet. Volgens mij zijn Henk en ik het wel met elkaar eens op agrobiologisch vlak, alleen denk ik dat het commerciële instinct van de mens, het schier onmogelijk maakt om van een kunstmest producent/handelaar te vragen zich te beperken, ook al doen ze dat wellicht in woorden en via greenwashing.
Daardoor blijft overbemesting wereldwijd klimatologische problemen veroorzaken. Ook het gezeul met kunstmeststoffen en bodemverbeteraars draagt daaraan bij.
Verder is het zo dat door de lobby van de chemische industrie tegen geharmoniseerde wetgeving voor organische meststoffen de opmars daarvan sterk beperkt heeft.

Ik zou toch een lans willen breken voor geconcentreerde organische meststoffen als basis voor een geïntrigeerde duurzame landbouw, voor regio’s die daar baat bij hebben in een transitie model in combinatie met kunstmest stikstof.

Henk Breman
Henk Breman Agrobiologie
  • #33
  • 28 mrt '22
  • 11:57

Wat bemestings opties betreft zijn we het eens, Dick #32. Maar willen we echt naar duurzamer voedselproductie -en daarin spelen mest en kunstmest een rol- dan zullen milieukosten prijzen moeten worden opgenomen, dan zal de 'vervuiler' (en dus ook de consument) moeten betalen, en moeten subsidies i.r.t. de milieukosten worden vermeden. Goed, ik realiseer me dat "eerlijke concurrentie" een contradictio in terminus is.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog
  • #32
  • 27 mrt '22
  • 16:04

Henk en Ton, ik kan eerlijk gezegd weinig onderscheid meer tussen jullie agrobiologische standpunten ontdekken. Ik zie maar één verschil: Henk wil niet slepen met mest vanuit landen die nutriënten naar hun hol slepen zonder die op eigen landbouwgrond toe te kunnen passen.

Zie ik dat goed of mis ik nog iets?

Henk Breman
Henk Breman Agrobiologie
  • #31
  • 27 mrt '22
  • 10:46

Dank Dick #30. Inderdaad, kunstmestgebruik hoort plaats te vinden in de context van geïntegreerd bodemvruchtbaarheid beheer. Goed dat we elkaar daarin vinden Ton #27. Waar we het blijkbaar niet over eens zijn is de titel van het stukje waar deze hele discussie over gaat: “Dierlijke mest is ook kunstmest”. Natuurlijk, in absolute zin is het niet waar, maar dat staat ook duidelijk in het stukje. Maar voor Nederland komen we een eind in de richting. Hoe anders is dat in de meeste Afrikaanse landen, het continent met het laagste kunstmestgebruik; gemiddeld 20 kg/ha/jaar tegen 140 kg als wereldgemiddelde! Realiseer je wat dat betekent voor de veehouderij: een lage veebezetting en een beroerde productiviteit. Onlangs heb ik dat uitgewerkt in de notitie “Livestock and food security in Africa” (sorry, mijn poging tot het maken van een link mislukt weer; wie het wil hebben moet mij dat maar laten weten).
Waar ik tegen protesteerde was gesubsidieerde export van mestoverschotten. De vervuiler betaalt! En ik word echt boos wanneer dat gebeurt met ontwikkelingsgelden.
Ook ben ik tegen mestverbranding, en dat geldt zeker voor kippenmest met zijn hoge bemestingswaarde, inderdaad Ton. Wat een verspilling, nog afgezien van het negeren van het probleem van klimaatverandering. Het was Jopie Duijnhouwer die mij daar als eerste op wees.

Dick Veerman
Dick Veerman Hoofdredacteur Foodlog

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.