Hoe ver kun je gaan als overheid? Die vraag stelden wij hier onlangs.
Dat je heel ver kunt gaan, laat de Chinese overheid zien door te komen met gedragsregels voor Chinezen die als toerist naar het buitenland gaan.
Ik begrijp er eigenlijk niks van. Het gedrag dat de Chinese overheid wil gaan, is niets meer of minder dan de manier waarop Chinezen nu eenmaal met elkaar omgaan en zelfs van hun etiquette. Maar omdat de Chinese overheid graag wil aansluiten bij de Europese wereld, moeten de gewone Chinezen zich ook maar aanpassen (ik verwacht er overigens niets van!).
Wat gaat er trouwens gebeuren als over ca. 15-20 jaar China de leidende en dus voorbeeldeconomie van de wereld is gewordenb. Zouden ze het spel dan omdraaien? De Chinese autoriteiten hebben een gedragscode gepubliceerd waaraan Chinese toeristen in het buitenland zich zouden moeten houden. Volgens de staatsmedia maken sommige landgenoten hun moederland te schande door hun onbeschaafde gedrag.
Peking gruwelt daarvan en wil nu dat Chinezen zich buiten de grenzen netjes gedragen. De gedragscode verbiedt onder meer het weggooien van afval, het te hard praten en het voordringen in rijen.
Toeristen moeten ook niet op straat spugen, een hardnekkige gewoonte van veel Chinezen. Bovendien zouden ze moeten onthouden dat in de meeste buitenlanden het principe geldt van: ‘Dames eerst’.
Steeds meer Chinezen kunnen wegens de gegroeide welvaart naar het buitenland reizen. In 2005 maakten de Chinezen circa 31 miljoen reizen naar het buitenland. Dat aantal zal naar verwachting tot 2020 stijgen tot 100 miljoen. Ook ons land profiteert van de reislustige Chinezen.
bron: zibb
Op 30 december krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
@Wouter, één van de redenen zal zeker zijn dat de verschillen in onze culturen dermate groot zijn dat het nog aan de Nederlanders en nog aan de Chinezen ligt. De vraag die hier speelt is eigenlijk een andere. Het is in de westerse landen een goed gebruik om rekening te houden met andere mensen als wij naar ze toe gaan. Omdat onze landen ook niet zo groot zijn komen we veel bij elkaar over de vloer en leren we omgaan met alkaars gebruiken en gedachten. Helmaal vanaf de 18e eeuw toen de diverse transportmiddelen beter werden. De diverse vormen van etiquette(lees beschaving)zijn min of meer ontsprongen aan dezelfde bron. In Azië hebben deze basiswaarden zich anders ondtwikkeld.Nu Cina een grotere economische factor wordt krijg je dus dat je een botsing ervaart tussen de basis waarden van etiquette. Logisch dat Chinezen ons dus niet begrijpen!
De kortste weg om hier iets aan te doen is inderdaad een omgeving maken waarin men zich happy voelt. Echter of dit ook op de lange termijn zo gaat werken vraag ik mij ten zeerste af. De waarden en normen zitten vaak zo erg ingebakken dat er een behoorlijke tijd overheen gaat alvorens wij elkaar willen en kunnen begrijpen. Dit zal zeker een generatie duren!
Vraag: hebben die hordes Chinezen de neiging om de keuken van de te bezoeken landen te proberen? Of willen ze juist het liefst het prakje van thuis? Ik vermoed het laatste. In Den Haag wordt nu in de Wagenstraat een Chinees hotel gebouwd, althans dat staat op een bord op de pui. Net als in Delft, http://www.m3architecten.com/ov06ch_delft.html
Want:
"Chinezen, en dan met name de zakenlui, zijn niet te spreken over Nederlandse hotels. Slechte service, te weinig luxe, maar vooral: belabberd eten."
"Er komt een hele grote sauna en verschillende grote restaurants met goed Chinees eten en VIP-rooms. Alle spullen worden uit China gehaald. Wie wil weten dat hij in Nederland is, kan gewoon naar buiten lopen."