image

Hoe ver kun je gaan als overheid? Die vraag stelden wij hier onlangs.
Dat je heel ver kunt gaan, laat de Chinese overheid zien door te komen met gedragsregels voor Chinezen die als toerist naar het buitenland gaan.

Ik begrijp er eigenlijk niks van. Het gedrag dat de Chinese overheid wil gaan, is niets meer of minder dan de manier waarop Chinezen nu eenmaal met elkaar omgaan en zelfs van hun etiquette. Maar omdat de Chinese overheid graag wil aansluiten bij de Europese wereld, moeten de gewone Chinezen zich ook maar aanpassen (ik verwacht er overigens niets van!).

Wat gaat er trouwens gebeuren als over ca. 15-20 jaar China de leidende en dus voorbeeldeconomie van de wereld is gewordenb. Zouden ze het spel dan omdraaien? De Chinese autoriteiten hebben een gedragscode gepubliceerd waaraan Chinese toeristen in het buitenland zich zouden moeten houden. Volgens de staatsmedia maken sommige landgenoten hun moederland te schande door hun onbeschaafde gedrag.

Peking gruwelt daarvan en wil nu dat Chinezen zich buiten de grenzen netjes gedragen. De gedragscode verbiedt onder meer het weggooien van afval, het te hard praten en het voordringen in rijen.
Toeristen moeten ook niet op straat spugen, een hardnekkige gewoonte van veel Chinezen. Bovendien zouden ze moeten onthouden dat in de meeste buitenlanden het principe geldt van: ‘Dames eerst’.

Steeds meer Chinezen kunnen wegens de gegroeide welvaart naar het buitenland reizen. In 2005 maakten de Chinezen circa 31 miljoen reizen naar het buitenland. Dat aantal zal naar verwachting tot 2020 stijgen tot 100 miljoen. Ook ons land profiteert van de reislustige Chinezen.

bron: zibb
Dit artikel afdrukken