Reden voor het Franse Agence nationale de sécurité sanitaire (Anses) en het ministerie van Volksgezondheid een waarschuwing met 10 aandachtspunten uit te sturen. Wat moet je doen en vooral niet doen als paddenstoelenplukker?
Alleen paddenstoelen meenemen die je met 100% zekerheid herkent, en zodra je ook maar de minste twijfel hebt, de geplukte champignon door een specialist laten controleren. In Frankrijk kan dat bij de apotheek, of bij een paddenstoelenvereniging. Pluk alleen hele en gave exemplaren. Stop ze niet in een plastic zak (dat versnelt het bederf). Was je handen na het plukken. Bewaar ze in een kistje of doos in de koelkast en eet ze binnen 2 dagen op. Nooit rauw, natuurlijk, en laat er ook geen jonge kinderen van eten.
Gaat het dan toch nog mis, krijg je buikpijn, diarree, moet je overgeven, ga je trillen, word je duizelig of ga je dubbel zien, bel onmiddellijk het noodnummer of het gifmeldpunt in je regio. Vergeet niet te vertellen dat je wilde paddenstoelen hebt gegeten. Nog beter: maak een foto van je wildpluk voor deze de pan in gaat. Dan kan de specialist hopelijk nog op tijd zien welke toch-niet-eetbare paddenstoel je voor de gek gehouden heeft.
Ook in Nederland meer paddenstoelenvergiftigingen dan vorig jaar. Al dat onervaren wildplukken. Tsss. https://t.co/SVga7j4b7c
— Lizet Kruyff (@Spinazieacademi) October 29, 2019
Op 8 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Vraag me af of in Nl paddestoelen last hebben van de stikstof.
In de Volkskrant van vandaag: Paddestoelen plukken in het bos: in Polen zelfs populair bij de Insta-generatie
Dick #5, ik weet dat er talrijke vrachten paddenstoelen en slakken uit het Oostblok worden aangevoerd, maar dat is voor de consument onzichtbaar gemaakt zolang het onverpakt wordt aangeboden. Ik ga het plezier ook niet meteen bederven, want er worden wel degelijk veel paddenstoelen in Frankrijk verzameld. Er vallen ook doden, maar die waren verdwaald tijdens het zoeken of in het ravijn terecht gekomen. Maar met de 'escargot' is het wel droevig gesteld, de meeste zijn aan pesticiden ten onder gegaan. Tijdens de jaarlijkse 'escargot' feesten in Digoin worden alle slakken uit Polen geïmporteerd. Mooie blikken 'Escargots de Bourgogne', land van herkomst Polen. Kan ook niet anders, iedereen wil de inmiddels beschermde slakken eten.
France3: Tués par les pesticides, les escargots de Bourgogne sont devenus des escargots de Pologne
100.000 slakken voor het 'fête de l’escargot' in Digoin.
"Ze komen van het bedrijf 'Grandjean' in Replonges. We bestellen ongeveer 8.000 dozijn: dat zijn bijna 100.000 slakken die net bij Digoin zijn afgeleverd. Het bedrijf haalt ze uit Polen, omdat ze daar geen slakken eten. (niet vertaald: On s’est aperçu qu’ils avaient le même AOC que les escargots de Bourgogne.) En omdat we die thuis niet meer hebben vanwege pesticiden..... daarom komen onze slakken uit Oost-Europa."
#3
Bliktruffel vinden we niet v(x)eten, en als je een geschaafd stukje in een restaurant tegenkomt, dan is het vrij smaakloos. Oud ? Te lang in het culinaire circuit onderweg ?
Nog niet te spreken of 'truffel'-olie, wat volgens ons een soort kunstmatig product is dat naast een foto van een truffel heeft gestaan.
In de Provence in een hotelletje, tegen zeer redelijke prijs, hun advies opgevolgd. Gewoon roerei met truffel. Truffels en eieren liggen samen in een schaal in de kelder. Schijn te te moeten.
De aardse smaak was hemels.
Heel in de verte raakt het de smaak (een beetje) als je knoflook in de schil (!) mee laat stoven of mee laat koken in een soep. Je zuigt de zachte knoflook uit de schil als crème uit een bonbon, en daar komt weer dat aardse vleugje, dat niet die bekende knoflookgeur heeft zoals in knoflookboter..
Hier nooit te zien, maar toen we vroeger in Brabant woonden onder Tilburg, waar veel bossen zijn, met pa cantharellen gezocht. Blijft een van de lekkerste.
#6 Nick, ik vraag me af wat de droogte/klimaatverandering voor het mycelium gaat betekenen ?
Je zou denken dat ondergrondse schimmeldraden daar gevoelig voor moeten zijn ?
Franse cèpes uit de streek: 30-/Kg in Epernay (Casino). Maar ik kreeg er ondertussen drie van een Italiaan hier in Laken, die ze was gaan plukken in Wallonië. Hij koopt daarvoor een vergunning bij de plaatselijke garde-chasse.