Drie Franse ministeries, Economie, Landbouw en Volkgsgezondheid, hebben het rijksinstituut ANSES (vergelijkbaar met ons RIVM) opdracht gegeven uit te zoeken of de hulpstof E171 gevaarlijk is voor consumenten. E171, titaniumdioxide, bestaat voor 45% uit nanodeeltjes die zo klein zijn dat ze de barrières van onze darmen, hersenen of nieren kunnen passeren. De voedingsindustrie gebruikt E171 om tandpasta's, snoep, gebak en kant-en-klaar gerechten ondoorzichtig of wit te maken. Uit een recente studie door het INRA, verschenen in Nature Scientific Reports, zou blijken dat E171 bij muizen de groei van plekken met cellen in het voorstadium van kanker in de darm bevordert.
Le Parisien - Les inquiétantes nanoparticules de l'additif alimentaire E171
Lees ook
-
5
+Waarom de Fransen wel maar wij niet willen vaccineren tegen de vogelgriep 16 aug 2022
-
14
+Wonen naast een wijngaard kan gevaarlijk zijn, Franse regering gaat meten 21 okt 2021
-
6
+Verbied E171 in voeding, zeggen Europese consumentenorganisaties 16 mei 2019
-
16
+Met ingang van vandaag zijn in Frankrijk 7 neonicotinoïden verboden 1 sep 2018
-
1
+Teveel vlees en vis in Franse schoolkantines, vindt Greenpeace 23 mei 2018
- 0 ‘Pesticidengebruik landbouw kan 30% omlaag’ 20 apr 2017
- 1 ‘Fransen eten minder vlees dan strenge richtlijn voorschrijft’ 1 feb 2017
- 0 ‘Bestrijdingsmiddelen gevaarlijk voor boeren’ 2 aug 2016
- 9 Samenstelling budgetmerken gelijk aan huis- en A-merken 22 jul 2015
- 1 Geen suiker- of vettax, maar Red Bull-tax in Frankrijk 24 okt 2013
Alle E-nummers zijn toch door de EFSA goedgekeurde en veilig bevonden stoffen? Dit wordt ons tenminste voortdurend door de academici, het VC en ook in FL door tallozen voorgehouden. Aan de veiligheid van een aantal van die veilig bevonden stoffen wordt al lang door veel verstandige mensen terecht getwijfeld blijkt ook nu weer.
Acht jaar geleden werd in ‘Cancer Research’ al kond gedaan van DNA schade en genetische veranderingen in vivo. Lange duur onderzoek was daar niet eens voor nodig. ANSES gaat het gelukkig nog eens dunnetjes overdoen: des te meer bewijs des te beter. De EU verantwoordelijken hebben helaas een dikke schedel en de commerciële belangen zijn gigantisch. Waarom ‘Food-Info’ van de veel geprezen WUR het desondanks nog steeds bestaat bij E-171 ‘bijwerkingen niet bekend’ te zetten is mij een raadsel.
CONCLUSION:
In summary, our study showed for the first time that TiO2 NPs induce clastogenicity, genotoxicity, oxidative DNA damage and inflammation in vivo in mice. These results have been observed after only 5 days of treatment via drinking water, and in multiple organs suggesting a systemic effect. We also showed that in utero exposure to TiO2 NPs results in an increased frequency in DNA deletions in the fetus. These results represent the first comprehensive in vivo genotoxicity study of TiO2 NPs. These data suggest that we should be concerned about a potential risk of cancer or genetic disorders especially for people occupationally exposed to high concentrations of TiO2 NPs and that it might be prudent to limit ingestion of TiO2 NPs through nonessential drug additives, food colors etc.