Dat schrijven de consumentenorganisaties in een brief aan de Fin Jyrki Katainen, een van de vicepresidenten van de Europese Commissie. E171 komt vooral voor in snoepgoed en maakt producten glanzender, witter of feller van kleur. Test-Aankoop vond de stof in M&M’s en marsepeingebakjes van Delhaize.
Vorige maand concludeerde het Franse Instituut voor Voedselveiligheid ANSES dat er twijfels zijn over de veiligheid van E171. In Frankrijk wordt daarom het gebruik van E171 in voeding per januari 2020 verboden. In Nederland stelde het RIVM op basis van eigen onderzoek vast dat negatieve gezondheidseffecten van E171 in de lever niet uitgesloten kunnen worden.
In de brief vragen de consumentenorganisaties de Europese Commissie om het Franse verbod uit te breiden naar de hele Europese Unie. Volgens de EFSA brengt het ANSES-onderzoek geen belangrijke nieuwe bevindingen aan het licht. Op Europees niveau zijn volgens de EFSA geen maatregelen nodig.
EFSA is ten lange leste op haar schreden teruggekeerd en heeft zojuist erkend dat Titaniumdioxide niet veilig is en consumptie vervelende gezondheidsgevolgen kan hebben. Nu nog een handhavend verbod. Ook op die andere E-nummers die gevaarlijk zijn.
Dus dan is het goed...
Titaniumdioxide zit ook in mijn kruidenpilletjes van A. Vogel ...
Per definitie kunnen de E-nummers als systematiek niet veilig zijn met de misleidende goedkeuring via per product per dag: de Acceptabele Dagelijkse Inname (ADI). Iedere dag is het onbeperkt ADI's innemen voor de consumenten, terwijl men geen kennis heeft over de effecten van stapelen en interacties tussen de veelheid van chemische verbindingen.
Daarnaast zijn er de analyses van chemici, die zeggen dat de veel meest geavanceerde synthetische stoffen totaal niet afbreekbaar zijn. Veel stoffen hopen zich op in onze organen en onze weefsels.
Het hoeveelste "absoluut veilige" E-nummer gaat dit worden dat ONveilig bevonden wordt?