ASN is een commerciële organisatie die een viertal vakbladen uitgeeft, waaronder het hoog aangeschreven The American Journal of Clinical Nutrition (AJCN).

Niet iedereen is gelukkig met die mix van wetenschap en industrie, maar in de vakbladen lijkt te worden voldaan aan de eis van onafhankelijkheid bij de publicatie van onderzoeksresultaten. Dat geldt ook voor de inhoud van de lezingen, seminars en fora op Nutrition 2019.

Maatwerkvoeding
Het wemelde van de bekende actuele thema’s: gezonde voeding als preventie, maatwerkvoeding (personalized nutrition) en de transitie naar meer plantaardig eten. Uiteraard straalde het congres uit dat gezonde voeding in elke fase van het leven belangrijk is.

Op elke leeftijd kan goede voeding problemen later in het leven voorkomen. Dikke moeders krijgen dikke baby’s, die dikke tieners en daarna dikke volwassenen worden. Dat is – kort door de bocht – de kern van de westerse gezondheidscrisis. Geen nieuws natuurlijk, maar goed dat het – daar, op het snijvlak tussen wetenschap en industrie – weer even gezegd wordt.

Zwangerschap
De nodige tijdens de conferentie besproken studies besteden aandacht aan de juiste voeding en de juiste supplementen voor en tijdens de zwangerschap. Eten voor twee betekent vooral: de juiste nutriënten en vitaminen, in het bijzonder foliumzuur en vitamine D. Een beetje extra overgewicht tijdens de zwangerschap heette geen probleem.

Eenmaal geboren krijgen kinderen op Nutrition 2019 keihard te horen: eet en drink gezond en je presteert beter op school. Wie veel snackt en frisdrank drinkt, scoort lager in academische tests. Meer water drinken helpt al.

Fruit en groente
Hoewel bewerkt en ultra bewerkt voedsel in de media flink onder vuur ligt, kwam dat onderwerp niet aan de orde op Nutrition 2019. Misschien was dat ook te verwachten op een congres dat voor een belangrijk deel bekostigd wordt door de industrie.

Niettemin was een van de belangrijkste presentaties die van een studie waarvan de kop in vertaling luidt: ‘Miljoenen doden door hartkwalen worden toegeschreven aan het niet genoeg eten van fruit en groente’. De data daarover zijn schokkend en bevestigen een oud probleem: als een gezin geen geld heeft voor gezond voedsel, gaat iedereen eerder dood. En gezond voedsel in dit onderzoek blijkt, net als in zovele, verse groente en fruit.

Tip alvast voor Nutrition 2020: hoe maakt de industrie gezond voedsel bereikbaar voor iedereen?
Dit artikel afdrukken