Waar je goedkoop of juist duur om een boodschap terecht kunt, blijkt uit het vergelijkende onderzoek naar consumentenprijzen van het Europese statistiekbureau Eurostat.

Als je van niet-alcoholische drankjes houdt, kan je Denemarken beter vermijden, die zijn daar namelijk het duurst: 39% boven het EU-gemiddelde. In Roemenië zijn ze het goedkoopst, 20% onder het gemiddelde. Alcoholische drankjes zijn het duurst in Finland: 114% boven het EU-gemiddelde. Als je goedkoop wilt drinken, ga dan naar Hongarije, daar ligt het prijspeil van alcohol 18% onder het EU-gemiddelde.

Als je ook een aantal Europese landen meeneemt in de vergelijking die geen EU-lid zijn, onstaat er een ander beeld. Dan is Zwitserland het duurste land voor voedsel, Noorwegen voor niet-alcoholische drank en IJsland voor alcohol. Het goedkoopste eten koop je in Turkije, niet-alcoholische drank kan je het beste in Noord-Macedonië halen.

Als je het splitst naar productgroepen zijn brood en granen, vlees en vis, het duurst in Zwitserland. In IJsland is de zuivel het duurst. Turkije is het goedkoopste land voor brood en granen, en vlees en vis. De goedkoopste zuivel koop je in Polen.

Nederlanders betalen vergeleken met de gemiddelde Europeaan 2% minder voor hun boodschappen. Voor brood en granen betalen Nederlanders zelfs 14% minder. Ook vis is hier relatief gunstig: het prijspeil ligt bijna 12,5% onder het Europese gemiddelde.

Maar toch zijn sommige producten in Duitsland goedkoper. Grenswinkel Ter Huurne Hollandmarkt maakt daar mooi gebruik van. De Duits-Nederlandse grens loopt door de winkel heen. Duitsers laden massaal in aan de Nederlandse kant van de winkel, Nederlanders aan de Duitse. Ter Huurne vaart al decennia wel bij de prijsverschillen die tussen de twee landen. De winkel legt aan de Nederlandse kant wat door verschillen in tarieven, regels en marktverhoudingen voor Duitsers goedkoper is en aan de Duitse wat voor Nederlanders goedkoper is. Op dit moment ligt de koffie aan de Nederlandse kant, waar Duitsers het volop kopen.
De drogisterij afdeling vind je aan de Nederlandse kant. Die is aantrekkelijk voor Duitsers, want zij kunnen de meeste artikelen alleen bij de apotheek kopen en daar is het een stuk duurder. Alleen al voor een paracetamolletje betaal je fors minder in Nederland.
Dit artikel afdrukken