Op een top voor EU-landbouwministers op 19 december, georganiseerd door Frankrijk, wil de Franse landbouwminister Stéphane Travert medestanders zoeken voor het Franse standpunt rond het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB), schrijft Boerderij. Travert wil een ‘sterk en ambitieus GLB' terwijl voor velen vermindering van landbouwsubsidies op de agenda staat; Fankrijk trekt van alle EU-landen het meest profijt van de huidige regelingen en heeft het nodige geld nodig om zijn landbouw te hervormen.

Vermoedelijk zal het EU-budget voor landbouw daadwerkelijk worden gereduceerd. Vluchtelingenbeleid en terrorisme vergen veel geld dat niet uit nieuwe belastingheffingen kan komen omdat de politieke wil daarvoor ontbreekt; logisch is daarom het vrijmaken van middelen uit de landbouwpot, het grootste EU-budget.

Twee dagen geleden liet President Macron vermoedelijk om die reden doorschemeren dat hij bereid zou zijn tot veranderingen. Hij moet wel verminderingen accepteren, maar wil daar dan ook graag meteen de juiste condities voor stellen. Frankrijk wil ketenvorming die Franse boeren, verwerkers en supermarkten aan elkaar koppelt binnen een beleid dat goede prijsvorming moet garanderen. Zulk beleid is ongunstig voor Nederland omdat het onze export van in Nederland gemaakte agrarisch grondstoffen als melk en vlees beperkt. Tot voor enkele jaren werden die nog ruimschoots verwerkt tot 'Frans' product in de vorm van camembert, brie, ham en worst. Vooruitlopend op het nieuwe beleid en onder lichte dwang van de Franse overheid zijn die producten steeds vaker van Franse grondstoffen gemaakt.

Mocht ook Duitsland, Nederlands belangrijkste handelspartner op het gebied van voedsel, steun geven voor het Franse beleid en er zelf gebruik van willen maken, dan zal Nederland moeten inschikken of zijn productie buiten Europa moeten zien te slijten. Doorgaans zijn Nederlandse grondstoffen te duur om daar kostendekkend te kunnen worden afgezet.

De Nederlandse minister van landbouw, Carola Schouten, heeft laten weten naar de conferentie te zullen komen.
Dit artikel afdrukken