1
Fotocredits: Kranen op de kade van Odessa, een van de grote handelshavens van Oekraïne, George Chernilevsky

FlashTurken stoppen Russisch schip met gestolen graan

De Turkse douaneautoriteiten hebben een Russisch vrachtschip aangehouden met tarwe aan boord dat volgens Oekraïne gestolen is. Dat zei de ambassadeur Vasyl Bodnar van Oekraïne zondag op de Turkse TV. Hij beweert de volledige medewerking van de Turken te hebben.

Oekraïne vroeg Turkije afgelopen week om het onder Russische vlag varende vrachtschip Zhibek Zholy aan te houden. Dat meldt nieuwsagentschap Reuters, dat met eigen ogen vaststelde dat de Zhibek Zholy op ongeveer 1 km van de Turkse kust voor anker ligt.

Er is beweging aan boord of van andere schepen in de buurt. Volgens Bodnar besluiten de Turkse autoriteiten maandag over mogelijke inbeslagname van het graan.

Rusland ontkent dat het graan steelt uit gebieden die de Russische strijdkrachten hebben ingenomen sinds de invasie van Moskou eind februari. Met satellieten is eerder vastgesteld dat graan uit bezet gebied is vervoerd door Russische schepen naar Syrië.

Turkije speelt vermoedelijk een dubbele rol in het conflict.

Reuters - Ukraine says Russian ship carrying Ukrainian grain detained by Turkey, 3 jul 2022
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Wouter v.d. Weijden
Wouter v.d. Weijden Strategie duurzame landbouw
  • #1
  • 5 jul '22
  • 9:50

Er zijn ook berichten dat de Russen Oekraïens graan eerst met vrachtwagens naar Sebastopol brengen, het daar overladen op schepen die naar Rusland varen, het daar vermengen met Russisch graan en het daarna verschepen naar Syrië. Schepen zetten ook hun tracking apparatuur uit.

Vraag me af of Turkije het aandurft om het graan in beslag te nemen, want dan riskeren ze een confrontatie met de Russische marine. Ze kunnen het graan zelf goed gebruiken. Ze zullen Oekraïne dan wel moeten betalen.

Ik vermoed dat de herkomst van het graan kan worden achterhaald met DNA-analyses.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.