Het doel van het nieuwe plan is tweezijdig. Zwitserland wil met het nieuwe plan zijn landbouwemissies met 67% naar beneden brengen, maar ook klimaatadaptatie staat centraal in het nieuwe beleid.

Dat maakte het Zwitserse Bundesamt für Landwirtschaft, het federale ministerie voor Landbouw, dinsdag 5 september bekend. Het plan is geformuleerd in samenwerking met het ministerie voor Voedselveiligheid en Veeartsenij (Bundesamt für Lebensmittelsicherheit und Veterinärwesen) en het ministerie voor Milieu (Bundesamt für Umwelt). Één van de doelen is om een zelfvoorzieningsgraad van 50% te bereiken in 2050. Een opvallende doelstelling, want in 2018 was de zelfvoorzieningsgraad 59%. Daarnaast moet de uitstoot van broeikasgassen met 40% worden teruggebracht.

Vleesconsumptie
In het plan zijn verschillende maatregelen opgenomen om de doelen te bereiken. Zo wil Zwitserland voedselverspilling tegengaan binnen de foodsector, minder water verspillen, de bewustwording bij consumenten vergroten en sturen op een overstap naar duurzame energie.

De boeren zeggen dat vraag niet door overheden kan worden gestuurd en de vraag onder het Zwitserse publiek naar lokaal geproduceerd vlees groeit
Maar de meeste winst moet worden behaald door de vleesconsumptie drastisch naar beneden te brengen. Volgens Michael Beer van het ministerie voor Voedselveiligheid moet de vleesconsumptie in Zwitserland met twee derde verminderd worden. De gemiddelde Zwitser at volgens recente wetenschappelijke onderzoeken rond de 51 kilo vlees per persoon. Beer geeft aan dat de overheid een maximum van twee à drie porties vlees per week voor ogen heeft.

Reacties uit de sector
De Zwitserse boerenunie (de Zwitserse versie van LTO) reageert dubbelzinnig op het nieuwe plan. Aan de ene kant geven organisaties aan het zeer positief te vinden dat er een strategie komt om de landbouwsector klaar te maken voor klimaatverandering. Wat de organisaties betreft, is het limiteren van vleesproductie echter een onzalig plan. De milieuwinst van een lagere vleesconsumptie worden volgens de organisatie overschat. Daarnaast geeft de sector aan dat vraag niet door overheden kan worden gestuurd en de vraag onder het Zwitserse publiek naar lokaal geproduceerd vlees groeit. Tenslotte is de organisatie ontevreden over het feit dat in het plan geen overgangssubsidies zijn opgenomen.

De biologische sector reageert bij monde van Bio Suisse positief. De organisatie ziet er 'flinke ontwikkelingen' in die goed zijn voor de biologische landbouw en had graag daar al veel eerder een discussie in het parlement over willen hebben. Dat weigerde echter een debat over het lopende beleid waar Bio Suisse kritisch over is.

Dit artikel maakt deel uit van de contentsamenwerking tussen Boerenbusiness, Foodbusiness en Foodlog.


Het artikel verschijnt hier na het weekend waarin het zuidelijke kanton Wallis in een referendum met een opkomst van 36% met een meerderheid van 54% nee stemde tegen de versnelde en zwaar gesubsidieerde aanleg van zonneparken in de bergen van het geliefde vakantiekanton. Volgens de Tagesanzeiger zet de gedeeltelijk directe democratie van de Zwitsers het klimaatbeleid van het hele land nu op losse schroeven.
Dit artikel afdrukken