Een zwaarbevochten succesje, waar het kabinet waarschijnlijk te weinig mee opschiet, aldus de Volkskrant.

De volgende horde is namelijk de Eerste Kamer. Met de huidige stemverdeling komt het kabinet daar maar liefst 6 zetels te kort. Die zijn mogelijk te halen bij 50Plus ("We zijn ons nog aan het beraden"), de SGP ("er komt geen voorstem", omdat het voor de Nederlandse landbouw in het algemeen en de vleessector in het bijzonder een "te riskante" ontwikkeling is) en GO ("zeer kritisch over CETA", vooral over het arbitragehof ICS, "zo'n buitenlands instituut dat nationale wetgeving kan gaan overrulen").

Nederland kan CETA blokkeren
Het 'noodscenario' dat nu in Haagse kringen circuleert is: tijdrekken. Met schriftelijke vragenrondes kan een stemming in de Eerste Kamer, de Nederlandse Senaat, nog wel even uitgesteld worden, in de hoop dat de politieke verhoudingen gaan schuiven in het voordeel van CETA, aldus de Volkskrant. Want alleen dan zal de door Kaag zo gevreesde ‘blamage’ voorkomen kunnen worden: het einde van CETA door Nederlands toedoen. Het handelsakkoord is overigens al sinds 2017 in werking, maar moet uiteindelijk wel door alle lidstaten van de EU geratificeerd worden.

Kansrijk
Voor de Nederlandse landbouw en vooral de voedingsmiddelenindustrie biedt CETA juist prachtige kansen, zegt Henk van der Zwan, de Nederlandse ambassadeur in Canada, tegen VMT. "Voor 98 procent van alle goederen die tussen Nederland en Canada worden verhandeld, gelden inmiddels geen importheffingen meer. Die resterende twee procent volgt na ratificatie. De Nederlandse export naar Canada is het afgelopen jaar met tien procent gegroeid. De export beslaat het hele, brede spectrum van de agri- en foodindustrie, waaronder kaas, vleesproducten en zaadgoed”, zegt Van der Zwan.

Daar komt bij dat de Canadese voedingsmiddelenindustrie conservatief is en weinig innovatief. "De zuivelsector in Canada biedt door de bank genomen niet veel meer dan boter, kaas en eieren, terwijl de Nederlandse schappen vol liggen met innovatieve zuivelproducten," aldus Van der Zwan. Naast zuivel is ook biologisch een speerpunt, net als de vleesvervangers. "Een min of meer onontgonnen markt in Canada."

Over voedselveiligheidsproblemen hoeft de Nederlandse agrifoodsector zich geen zorgen te maken. "Als Canadese voedingsbedrijven toegang willen tot de Nederlandse markt, dienen ze te voldoen aan de Nederlandse standaarden. Dat is vastgelegd in CETA, ter bescherming van onze volksgezondheid. Ik denk dat de Nederlanders makkelijker toegang krijgen tot elkaars markt dan de Canadezen.”

'Ons vlees is net zo veilig'
Dat beamen Canadese boeren in de NRC. Met name vleesproducenten willen graag meer afzetten in Europa. Canadees vlees en de Canadese regels doen niet onder voor die in de EU, klinkt het. Ook dierenwelzijn is geborgd. "Boeren hier zijn net als boeren in Europa. We zouden niet in deze sector zitten als we niet om dieren zouden geven."
Dit artikel afdrukken