Ook in Europa staan de calorieën maar zelden op het etiket. In veel gevallen hoeft dat namelijk niet: volgens de Europese Verordening nr. 1169/2011 zijn alcoholische dranken met een alcoholvolumegehalte van meer dan 1,2% vrijgesteld van de verplichte vermelding van ingrediënten en de voedingswaarde.

In 2015 stemde het Europees Parlement in met een voorstel om daar verandering in te brengen. De 'lege' calorieën van alcohol moesten zichtbaar worden. In de eerste plaats om mensen bewust te maken en in de tweede om ze tot gezonde(re) keuzes te bewegen.

Het drinken van een blikje premix Cola – Jack Daniel’s Whiskey levert vrijwel dezelfde hoeveelheid calorieën als een McDonald’s hamburger
Hoewel het langzaam gaat, zijn de eerste drankenproducenten begonnen met het op vrijwillige basis vermelden van de voedingswaarde op hun etiketten. Bovendien heeft de Europese Commissie de drankensector eerder dit jaar opdracht gegeven met een voorstel te komen op basis van zelfregulering.

Ook in Australië is vermelding van calorieën op het etiket van alcoholische dranken niet verplicht. De Australische consumentenorganisatie CHOICE vindt dat Australiërs niet moeten hoeven te raden naar de hoeveelheid calorieën in hun drankje, schrijft de DailyMail. Choice is daarom een bewustwordingscampagne begonnen. In een online quiz kan de drinker aangeven met hoeveel favoriete snacks zijn of haar favoriete drankje overeenkomt. Het idee van 'een biertje is evenveel als een bruine boterham met kaas', dus.

In de praktijk is het een beetje ingewikkelder. Een flesje Somersby Apple Cider van 330 ml en 868 kiloJoule (even door 4,2 delen voor de calorieën: 207 kcal) blijkt vergelijkbaar met een kleine portie friet (860 kJ – 206 kcal) bij de Australische McDonald’s. Het drinken van een blikje premix Cola – Jack Daniel’s Whiskey (1069 kJ - 255 kcal) levert vrijwel dezelfde hoeveelheid calorieën als een McDonald’s hamburger (1060 kJ – 252 kcal).

Vier worstenbroodjes tijdens een avondje uit, werk je niet zomaar weg. Over 4 biertjes denk je niet eens meer na
Met de aan de campagne gekoppelde petitie ‘Close the label loophole’-petitie wil CHOICE de Australische overheid aansporen dit gat in de etiketteringswetgeving te dichten.

Zou het nou echt helpen, de calorieweergave op het etiket? Geef mij maar de simpele aanpak van BBC Good Food. Die vergelijken in een infographic direct een aantal drankjes naast een snack met evenveel calorieën. Een biertje (pint), of liever de 180 calorieën van een worstenbroodje? Een glas (175ml) wijn of de 160 kcal van een medium latte? Een shot sterke drank of een banaantje van 60 kcal.

Zulke vergelijkingen zetten je aan het denken. Vier worstenbroodjes tijdens een avondje uit, werk je niet zomaar weg. Over 4 biertjes denk je niet eens meer na.
Dit artikel afdrukken