Het initiatief voor de petitie komt van Vincent Hoogerwerf. Hij raakte dit jaar al 23 van zijn postduiven kwijt aan roofvogels, vorig jaar 37. Vooral de havik, slechtvalk en sperwer hebben het op postduiven voorzien. "Prachtige roofvogels, hoor. Ik vind het geweldig om ze te zien vliegen. Maar het worden er te veel,” zegt Hoogerwerf in de NRC. "Er worden nestkasten opgehangen. Er worden roofvogels gefokt en uitgezet. En geïmporteerd. Daar moet een einde aan komen.”

Volgens Hoogerwerf moet de politiek een einde maken aan het 'menselijk ingrijpen' en de natuur weer zijn gang laten gaan. Hij verzamelde handtekeningen van 7.000 sympathisanten voor zijn petitie. "De duivensport staat op de lijst van cultureel erfgoed. De politiek mag er best iets aan doen om die sport veilig te stellen. Want als het zo doorgaat, blijft er geen duivenmelker meer over," zegt hij in het AD. In 15 jaar nam het aantal duivenmelkers af van 120.000 naar krap 18.000. Ieder jaar zeggen 100 duivenmelkers de pijp aan Maarten te geven door de roofvogels. Bij de Nederlandse Postduiven Organisatie zijn duizenden meldingen binnengekomen van roofvogels die zich aan duiven vergrijpen. De postduivenhouders schatten dat ze per jaar meer dan 10% van hun dieren kwijt raken aan roofvogels.

'Verwaarloosbare factor'
Zowel de Vogelbescherming Nederland als Sovon Vogelonderzoek zijn niet onder de indruk van Hoogerwerfs petitie. "Het is hartstikke zuur als jouw prijswinnende duif wordt gepakt door een roofvogel, maar dat is nu eenmaal het risico," klinkt het in de NRC. De belangrijkste doodsoorzaken bij postduiven zijn verdwalen en uitputting, gevolgd door botsingen. Sterfte door roofvogels is een 'verwaarloosbare factor', zegt roofvogeldeskundige Rob Bijlsma. Hij schat op basis van eigen onderzoek dat "maximaal 2% van de postduiven verschalkt wordt door haviken". En dat er zoveel meer roofvogels zouden zijn, weerlegt Sovon dan weer. "Van de drie genoemde soorten groeit alleen de populatie slechtvalken. De havik is stabiel, de sperwer neemt af.”

Hoogerwerf wil met zijn petitie en lobby aandacht vragen voor zijn sport. Met Halbe Zijlstra en Camiel Eurlings verdwenen er ook 'twee erkende postduivenliefhebbers' uit de politiek, zegt hij. Wat zegt hij op de reactie van de vogelexperts? "Jammer dat u er vandaag niet bent. Er hangt nu een havik boven het hok.”


Cécile Janssen
Word lid

Fijn dat je Foodlog leest! Dit artikel is gratis. Wil je dat wij kunnen blijven bestaan? Steun ons dan en word lid. Dat kan al vanaf €5,- per maand.


Dit artikel afdrukken