Eerder deze maand was er al veel te doen over het festival, waarvoor naar schatting 10.000 honden worden geslacht. Een internationale petitie leverde bijna 4 miljoen proteststemmen op, meldde BBC News al.

Eeuwenoude traditie
Het eten van hondenvlees in China, Zuid-Korea en andere Aziatische landen gaat zo'n 500 jaar terug. Chinezen geloven dat het eten van hondenvlees beschermt tegen de hitte van de zomermaanden. Het Yulin-'festival' dateert echter pas van de laatste paar jaren. Het stadsbestuur nam in een verklaring op Weibo (het Chinese Twitter) afstand van de festiviteiten. "Sommige inwoners van Yulin hebben de gewoonte bij het begin van de zomer samen te komen om lychees en hondenvlees te eten. Het 'Summer Solstice Lychee and Dog Meat Festival' is een commerciële term, de stad heeft nooit [officieel] een 'hondenvleesfestival' georganiseerd".

Op internet verschijnen foto's en verhalen over verdwenen huisdieren, gevonden halsbanden, krappe kooitjes en gruwelijke martelslachtingen
Volgens hondenvleesliefhebbers verdwijnen tijdens het festival vooral oude en zwerfdieren in de pot. Die zouden diervriendelijk worden geslacht. Dierenactivisten denken daar anders over. Op internet verschijnen foto's en verhalen over verdwenen huisdieren, gevonden halsbanden, krappe kooitjes en gruwelijke martelslachtingen.

4 miljoen proteststemmen
Dit jaar liep de publieke verontwaardiging hoog op. Aan de Twitteractie #StopYulin2015 deden Chinese en internationale bekendheden mee. De petitie werd miljoenen keren getekend. Een Chinese haalde de internationale pers toen zij 100 honden kocht om ze van hun lot te redden.

In Yulin werd gewoon hondenvlees gegeten. Tradities en kooplui lieten zich niet tegenhouden door de protesten en de 'geen festival'-verordening van het stadsbestuur van Yulin. Hondenvlees op de markt brengen en consumeren is in China niet verboden.

Fotocredits: honden in afwachting van verkoop en slacht, www.animalstrust.org
Dit artikel afdrukken