De protesten door de 'gilets jaunes', de gele hesjes, vormen het ongeziene hoogtepunt van een brede tegenbeweging die heel Frankrijk mobiliseert tegen de regering en het beleid van president Emmanuel Macron. Concrete aanleiding: de hoge brandstofprijzen en de voor januari voorziene verdere verhoging daarvan.
De Fransen hebben er meer dan genoeg van, zoals de Bretonse Jacline Mouraud het verwoordde in haar 6 miljoen keer bekeken video. Het duurzame beleid van Macron en zijn hervormingen van de economie en sociale voorzieningen maken het leven fors duurder en onzekerder. Dat voelt Frankrijk aan en daar lijkt het vandaag massaal tegen te protesteren.
Welke maatregelen de regering ook neemt om het ongenoegen te kalmeren, ze blijven zonder effect. Niet verwonderlijk als ruim de helft van de Fransen (55%) gelooft er toch niet voor in aanmerking te komen. Het steekt de vele Fransen in de provincie die dagelijks 100-200 kilometer in hun auto afleggen om naar hun werk te gaan of die op het platteland niet zonder auto kunnen om boodschappen te doen 30 kilometer verderop. Het leven wordt duurder en duurder. Daarom vonden 7 van de 10 Fransen het televisie-optreden van president Macron afgelopen woensdag "weinig overtuigend", met zijn uitspraken dat hij het gevoel van zijn onderdanen begrijpt, maar dat het toch anders moet dan het nu gaat.
Hoe groot de beweging vandaag uitpakt, blijft onduidelijk. Veel van de plannen en afspraken circuleren alleen op sociale media. En al zijn niet-aangemelde manifestaties illegaal, de protesteerders verwachten met hun vreedzame blokkades op clementie van de overheid te kunnen rekenen.
Het gaat de Fransen om hun dagelijkse kost: gaan we meer besteden aan klimaat en ecologie of mogen we ook nog iets voor onszelf overhouden? Ook in Nederland komt die discussie op gang. Arme gezinnen betalen hoogste prijs klimaatbeleid, kopte de NRC dit voorjaar. In Frankrijk komt het protest sneller en feller op omdat het land behalve ecologie en klimaat ook de financiën van de staat en de staatsbedrijven in één klap mee 'in transitie' moet zien te brengen. Macron vraagt zijn burgers om begrip. Vandaag gaat laten zien voor wie burgers kiezen.
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
In Knack zegt een ecologist, Dirk Holemans, het protest van de 'gele hesjes' heel goed te begrijpen: " 'Klimaatbeleid zal sociaal en rechtvaardig zijn, of niet zijn'"; een 'just transition'. En verder:"President Macron heeft op dit vlak in Frankrijk zowat alles fout gedaan. Hij is kampioen in het houden van fantastisch ecologische speeches zonder daar echt groen beleid aan te koppelen." Verder:" Eerder vergrootte Macron de fiscale onrechtvaardigheid, door held van de rijken te worden met de afschaffing van de belasting op grote vermogens. Om dan toch iets te doen, verhoogt hij de accijnzen op brandstoffen, wat het huidig protest losmaakte". Prima toch?
'Gilets jaunes' ben ik hier in ZW-Frankrijk ook tegen gekomen. Niks grimmigs, gezellige feestsfeer met folders, een picknick op een rotonde, wat oponthoud (reken op 5 tot 10 minuten extra) bonbons die werden uitgedeeld en luid getoeter. Helaas verpesten radikalinski's, lui met heel andere bedoelingen, vaak dit soort acties, zoals in Parijs .
Dick Veerman #19 @[Piet Hermus](member:15952) acht zich constant slimmer dan anderen, kijkt een beetje neerbuigend op mensen die het niet met hem eens zijn. Daarnaast denkt hij constant een deeloplossing te hebben voor het klimaatprobleem.
@[Piet Hermus](member:15952) Ik irriteer aan je ego en dat je constant naar je zelf verwijst om je eigen standpunt te onderbouwen. Kijk ik ben piet Hermus, kijk hoe geweldig ik ben. Dat de (Z)LTO jou stukken op de voorpagina op hun ledenblad is niet verwonderlijk, aangezien er een oud-politicus van de PVDA aan de touwtjes trekt bij de (Z)LTO. Ik heb ook levenservaring opgedaan en ben er achter gekomen dat mensen een slecht zijn in de toekomst te voorspellen en rekenmodellen fouten kunnen bevatten of gemanipuleerd zijn.
Overigens blijf je het feit negeren dat Nederland voor een deel uit van de zee gewonnen land bestaat en het water ergens moet blijven.
Ik hoor dit vanuit Frankrijk: het wordt grimmig.
Een tweede dode is gevallen, doordat een uitwijkend vrachtautootje een motorrijder overreed. Er vallen veel gewonden, door het ongeregelde karakter van de demonstraties. Soms is er ook geweld. Komende zaterdag wordt in Parijs 'acte2' van de demonstraties besproken.
#18 Jordi. Ik ook van jou..... Je volgt me wel op een bepaalde manier en dat laat je vrij continue weten. Opvallend vind ik het. Wat drijft je eigenlijk echt, vraag ik me dan af?
Het irriteert je blijkbaar dat ik gewoon waarneem met mijn ogen, eigen ervaringen heb en dat omzet in een bepaalde logische gedachte die authentiek is, waarbij ik externe input gebruik van zoiets als kennis van diverse andere vakgebieden. Zelf ben ik geen wetenschapper, maar combineer ik wel logische zaken. Dat is allemaal niet zo moeilijk. Je moet het alleen gewoon doen en dan vervolgens uiten als het niet al gebeurd is. Aldus deed ik en doe ik. Het betreft dat klimaat wat we versneld veranderen door ons eigen vrij algehele gezwelg en vrij algehele weggekijk (of gewegkijk). (Inclusief klimaatverandering door de mondiale bevolkingsexplosie mogelijk gemaakt door die fossiele tijd. Daardoor zijn mensen in onze contreien na verloop van enige tijd massaal in bijvoorbeeld auto's gaan rijden en daardoor is er protest tegen een bepaalde brandstofprijs in een toch al zichzelf overschattend landje iets zuidelijk van het onze. Eigenlijk heeft het protest iets treurigs, omdat het protesteren tegen deels de gevolgen van het eigen gedrag is. De ene soort auto cq. gedrag moet eruit en een ander soort vervoer cq. gedrag moet ervoor in de plaats komen. Het vrij massale heeft iets weg van luddisme en tevens iets zelfdestructiefs. Maar Macron pakt dat niet persee goed op.).
Mijn zonde en zonnekoninggedrag is mijn hooghartigheid t.a.v. die lui die zelf niet ervaren wat ik ervaar. Ja! Dat klopt. Ik ben daarin niet deemoedig. Waarom zou ik? En dat stoort blijkbaar sommigen. Nou! Jammer dan! Dat ik me uit zoals ik me uit komt omdat die irritatie onderhand wel diep zit bij me. Zelfs intern binnen (Z)LTO heb ik die irritatie. Ze hebben mijn standpunt op dit vlak onderhand maar integraal zoals ik dat zie te accepteren. (Althans de grote lijn). Juist omdat er bepaalde belangen en intensieve sectoren binnen landbouw dachten ermee weg te komen door de gevolgen van klimaatverandering klein te maken en te verstoppen via zoiets als een Brede Weersverzekering. Maar dat zou ontkenning van andere belangen zijn, die eigenlijk groter zijn dat die enkele economisch grote landbouwsectoren.
Weet je waar Nieuwe Oogst (LTO-Ledenblad) mee opende afgelopen zaterdag; Met mijn kreet; Boeren in een Klimaatramp. In dat 1Vandaag fragment van 9 oktober jl. noemde ik het een continue klimaatramp. En dat is mondiaal gewoon het geval. Er was een aantal pagina's in het vakblad over verzekeren, risicomanagment en Brede Weersverzekering. Omdat onze overheid, tegenwoordig in een gepolitiseerd landschap m.b.t. landbouw, hoe groot de ramp ook is bij boeren nooit meer dat als zodanig zal benoemen omdat bij een officiële ramp er een zak geld bij moet.
Enerzijds is er een deel van de Nederlandse denkelite die alles wat boertig is in hun ogen belachelijk maakt en ondertussen de vrijheid neemt om elitairisme te zwelgen. Anderzijds is er een klimaatontkennende kleine kliek en belanghebbende politici, die een bepaald bevolkingssegment bedient, die niet kan hebben dat de wereld doorlopend verandert.