Ook zo benieuwd naar wat nou de meest gelezen en besproken artikelen op Foodlog waren dit jaar? We zochten het voor je uit:

  1. Jumbo mist natuurbeschermingsvergunningen en riskeert lege winkels, 29 juli.
    Supermarktformule Jumbo heeft een lastige relatie met Nederlandse boeren. Jarenlang maakte de voormalige Brabantse boerenleider Hans Huijbers zich druk om de altijd de laagste prijs-strategie van de supermarktformule met zijn hoofdkantoor aan het kanaal bij Veghel. Daardoor haalde de formule zich de gram van boeren op de nek.

  2. 'Koeien buiten vergunningsplichtig, dan gaat de toko dicht bij Jumbo', 5 augustus.
    De rechtbank Overijssel publiceerde op dinsdag 3 augustus haar op 29 juli uitgesproken oordeel dat boeren in de buurt van Natura2000-gebieden vergunningen moeten hebben om hun dieren te weiden en hun grond te bemesten. De uitspraak is het resultaat van een zogeheten handhavingsverzoek van de milieu NGO MOB en de vereniging Leefmilieu in het kader van de stikstofregelgeving.

  3. ‘Medische apartheid’ - Heineken promo voor vaccinatie jongeren met kritiek ontvangen, 9 juli.
    Vandaag overlegt het Nederlandse kabinet over een mogelijke nieuwe code rood vanwege de snelle verspreiding van de Delta-variant van SARS-CoV2. Bierbrouwer Heineken zag het gevaar wellicht al aankomen en liet een promotiefilmpje maken: 'Fresh Beginnings'. Keurig inclusief, met gekleurde en witte mensen, mannen en vrouwen en er komt zelfs een transgender voorbij. Maar vooral ouderen, want die zijn al gevaccineerd. Nu de jongeren nog, dus.

  4. ‘Stikstofprobleem komt uit de bodem, niet uit de lucht’, 11 juni.
    Natuurlijke bodemorganismen leggen stikstof (N2) uit de lucht vast. De afbraak van de in de bodem vastlegde stikstof is de grootste bron voor de stikstofuitstoot. Het zou jaarlijks om 30 tot 250 kilo per hectare uit de bodem gaan. Dit is aanzienlijk meer dan de gecumuleerde uitstoot van stikstof in de landbouw, industrie en verkeer. De uitstoot daarvan komt niet verder dan 22,5 kilo. Niettemin gaan beleidsmakers ervan uit dat die uitstoot de biodiversiteit aantast en verzuring van bodems veroorzaakt.

  5. Seaspiracy slaat de plank mis, 9 april, het debuut van visserijgeweten Christien Absil op Foodlog.
    Seaspiracy, de Netflix-documentaire over de impact van commerciële visserij is in de VS al een paar weken trending op Netflix en krijgt veel lof. Maar milieuorganisaties, duurzaamheidslabels en wetenschappers die in Seaspiracy worden geciteerd, beschuldigen de filmmakers van misleiding. De documentairemakers citeren selectief uit interviews en gebruiken cijfers die niet kloppen, schrijft Christien Absil.

  6. Minder voedsel, meer landgebruik en hogere prijzen - rapport over Green Deal bleef 8 maanden liggen, 10 oktober, het debuut van gastauteur Bram Bombeek van het Vlaamse blad VILT.
    De Farm-to-Fork-strategie moest Europa klaar maken voor de gevolgen van de klimaatverandering. Verschillende studies tonen nu aan dat het vlaggenschip van de Green Deal waarschijnlijk het omgekeerde zal bereiken. Minder voedselproductie, meer landgebruik en hogere prijzen zullen de Europese burgers net kwetsbaarder maken.

  7. Stikstofwet neemt rechtsongelijkheid en juridische chaos voor lief, 8 januari, door stikstofbeleidscriticus Nico Gerrits.
    Nico Gerrits houdt zich al vele jaren bezig met het Nederlandse stikstofdossier. Met een nieuwe wet sloot minister Carola Schouten het dossier half december. Nog net voor de verkiezingen in maart, zodat het nieuwe kabinet er tijdens de formatie geen last van heeft. Gerrits legt uit waar de wet in zijn ogen tekort schiet. Zijn conclusie is hard: deze wet is het resultaat van een wetgever die een papieren werkelijkheid in stand wil houden om geen gezichtsverlies te hoeven leiden. Dat laatste is even begrijpelijk als onprofessioneel.

  8. Darmhormonen kunnen na maagverkleining tot psychische problemen leiden, 15 september, door Huib Stam
    Het betere loodgieterswerk aan maag en darmen zorgt niet alleen voor gewichtsverlies en een verbeterde gezondheid, maar kan ook tot veranderingen in gedrag, emoties en middelengebruik leiden. Hoe het precies werkt in ‘the gut in the brain’ is onbekend, dàt darmhormonen in de hersenen werken is wel duidelijk

  9. Het verhaal van het ideale, kleinschalige boerenbedrijf Brandrood, dat het niet redde, 7 augustus, het debuut van eindredacteur Claudia Hulshof op Foodlog.
    Boeren op een eeuwenoud landgoed, wie wil dat niet? De familie Schermer nam in 2016 een melkveehouderij over op landgoed Kernhem, in het Noorden van Ede. Ze begonnen vol enthousiasme van de biologische melk van oudhollandse brandrode koeien kaas te maken. In 2021 zijn ze er alweer weg. Wat is er gebeurd?

  10. ‘Ik bescherm de rechter- en linkernier van mijn personeel’, 17 mei, door Dick Veerman.
    Rob Baan van Koppert Cress in het Zuid-Hollandse Monster is vermoedelijk Nederlands bekendste tuinder. Hij valt niet alleen op met zijn microgroenten, maar ook met zijn ambitie om Nederland de gezondste delta van de wereld te maken. Bij die ambitie past een nieuw onderdeel. Baan voert een principiële strijd tegen de Nederlandse belastingdienst. Die wil hem 80% belasting laten betalen over de gezonde groentenlunch die hij zijn medewerkers gratis aanbiedt. Hoewel hij de regels snapt, gaat hij juridisch de strijd aan met de starre ambtenarij.

P.S.: Voor het jaaroverzicht keken we alleen naar de artikelen die afgelopen jaar het meest gelezen zijn. In de historie van Foodlog kennen we inmiddels onze eigen klassiekers, die jaar op jaar hoog scoren. Zo bleek dit artikel uit november 2016 over houdbare producten net als in 2020 temidden van alle corona- en hamsterperikelen een blijvende hit. En de all time favorite van Foodlog bevestigde ook dit jaar weer zijn status: De beste frietjes ooit uit de Airfryer van 8 mei 2012 werd ook in 2021 weer veelvuldig door Google en andere zoekmachines aan nieuwe lezers voorgeschoteld.
Dit artikel afdrukken