Supermarktformule Jumbo heeft een lastige relatie met Nederlandse boeren. Jarenlang maakte de voormalige Brabantse boerenleider Hans Huijbers zich druk om de altijd de laagste prijs-strategie van de supermarktformule met zijn hoofdkantoor aan het kanaal bij Veghel. Daardoor haalde de formule zich de gram van boeren op de nek.

Omdat de nodige boeren kopje onder dreigen te gaan door het Nederlandse stikstofdossier en de supermarkt niet mee wilde werken aan het Farmer Friendly-plan, maken de actieboeren van de Farmers Defence Force het Jumbo moeilijk. Net als menig Nederlands niet-boerenbedrijf heeft ook een aantal Jumbo distributiecentra geen Natuurbeschermingsvergunning (NBV). Zo'n vergunnimg is nodig om aan te tonen dat bedrijfsactiviteiten de natuur niet schaden door een te hoge stikstofuitstoot. Wie geen vergunning heeft, opereert illegaal.

FDF heeft een simpele strategie: oog-om-oog en tand-om-tand 'oproken'. Tot voor kort legde de overheid alleen boeren zonder Natuurbeschermingsvergunning juridisch onder de loep. De FDF-boeren dwingen de overheid nu ook tegen anderen op te treden. Bij de provincie Noord-Brabant hebben ze beet. De provincie moest toegeven dat supermarkt Jumbo zijn Natuurvergunningen niet op orde heeft.

Bij een eerlijk beleid dat het principe van gelijke monniken gelijke kappen huldigt, kan dat grote consequenties hebben omdat vele niet-boeren bedrijven geen Natuurbeschermingsvergunning hebben. De overheid ziet zich nu gedwongen ieder bedrijf te checken. Bij Jumbo kan het leiden tot een aantal lege winkels omdat de ontbrekende vergunningen het netwerk van distributiecentra kunnen raken. Volgens de FDF heeft Jumbo 'nul vergunningen' voor de distributiecentra in Brabant. Als de boeren handhaving weten af te dwingen, is denkbaar dat ze met wettige middelen de logistiek van het bedrijf in zijn hart raken.


  • Deel
Druk af