In een eigen vergelijkend onderzoekje met de Tefal Actifry, kwam de Airfryer al als grote winnaar naar voren. Ook de Consumentenbond was redelijk positief over de friteuse zonder vet. Producenten (Mora) ontwikkelden speciale snacks - met Airfryerlogo.

Er kwamen ook wel punten van kritiek, met name op de frietjes die je er in kunt bakken. De Consumentenbond constateerde dat in de Airfryer gebakken frites 'met afstand' het hoogste acrylamidegehalte bevatten. Acrylamide is kankerverwekkend en zit vooral in de donkerbruine (verbrande) randjes. Je moet volgens het Voedingscentrum frites dan ook niet bruin, maar goudgeel bakken. Philips paste daarop de handleiding aan en raadt nu aan verse friet eerst gedurende 30 minuten in het water te laten staan.

Met of zonder dompelbad bleef het best lastig om verse frietjes mooi gelijkmatig te bakken. Om ze echt knapperig te krijgen bakte ik ze vaak wat langer, maar dat leverde haast onvermijdelijk zwarte puntjes op. Diepvries (oven) frites werkte beter, daar werden dan met name de randjes mooi donkerder, je kreeg haast grafische frieten.

Deze week probeerde ik weer eens wat nieuws. 'Verse frites' van de Lidl, een zakje van 700 gram voor nog geen euro. Vers bleken ze overigens niet helemaal te zijn, want ze waren al voorgebakken (in zonnebloemolie, palmolie en raapolie), maar dat schijnt normaal te zijn voor 'verse' aardappelproducten. Herkomst en ras stonden niet op de verpakking, da's nou wel jammer.

Met een lepel olie, knoflookpoeder en chilivlokken omgeschud deed ik ze in de Airfryer. Paar keer omschudden onderweg, zo'n 18 minuten op 200 graden: het resultaat was een schaal vol prachtige, knapperige, goudgele frieten. De patatboer zou er jaloers op zijn.Dit artikel afdrukken