Ecologische voetafdruk België is buitenproportioneel
De campagne wordt dit jaar ondersteund door 40 BV’s - Bekende Vlamingen - en bepleit duurzamere eetgewoontes. De bedoeling is dat de Vlamingen minder vlees en vis eten, om zo hun ecologische voetafdruk te verkleinen.
België leeft ecologisch op grote voet. Het staat in de top 5 van landen met de grootste ecologische voetafdruk in de wereld. Dat meldt het Global Footprint Network in het Living planet report 2014 van WWF. Hoewel Nederland het een stukje beter doet, staan wij met een 12e plaats nog steeds erg hoog op de ranglijst.
Flexivoor
Een manier om die voetafdruk te verkleinen, is minder vlees eten. Maar je hoeft niet meteen vegetariër te worden. Flexitariërs (of flexivoren) zijn de toekomst. “Tien jaar geleden was de vegetariër nog een wereldvreemde geitenwollensok. Vandaag pochen we dat we weinig vlees eten”, volgens De Morgen.
De perceptie rond vegetarisme is duidelijk veranderd. Het draait er niet alleen meer om dat vlees eten 'zielig' is voor de dieren. Dierenwelzijn; voedselschandalen, gezondheid en het thema duurzaamheid dragen allemaal bij aan de tendens van dalende vleesconsumptie, aldus Vilt. In 2013 at de Belg 13% minder vlees dan in 2005. Vilt meldt ook dat het aantal voltijdsvegetariërs de afgelopen jaren nagenoeg gelijk bleef. Dat er minder vlees gegeten wordt is dan ook voornamelijk te danken aan de flexitariërs. Eén op de 10 Vlamingen eet minstens één keer per week vegetarisch.
Record aantal deelnemers
De campagne 40 Dagen zonder Vlees blijkt dit jaar al voor de echte start een succes. In vergelijking met de vorige editie is het aantal deelnemers met ruim 30.000 Belgen verdubbeld. Daarnaast verwacht de organisatie dat er ook mensen “off the record” meedoen. Het aantal werkelijk deelnemende Vlamingen kan dus nog een stuk hoger liggen.
Fotocredits: DagenZonderVleesvia facebook
Op 11 april krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
De vastenactie 'Dagen zonder Vlees' was dit jaar een ongekend succes, schrijft Vilt.
Maar liefst 52.000 deelnemers bespaarden met elkaar 'meer dan acht miljoen vierkante meter op hun ecologische voetafdruk, of evenveel broeikasgassen als voor zo'n 11 miljoen kilometer autorijden'.
#3, geen koffie, geen thee, geen katoen, geen peper, geen bananen, geen sinaasappelen, geen hardhout gebruiken voor de 30.000 kippenhokken: u heeft het begrepen.
Vraag: zouden er ook schepen gebruikt zijn voor al die exotische superfoods uit verre landen ?
Andere vraag: als iedereen de wereld gaat redden, wat gaan we doen met het gras, dat 40% van wereld's landoppervlakte bedekt ? Maaien met een zeis ? En daarna ?
Ze Povinho: Eieren van eigen kipjes die in eigen tuin hun kostje bij elkaar scharrelen aangevuld met tafelrestjes hebben echt niet een emoe-pootafdruk hoor! Bovendien kan je ook uitstekend vegetarisch eten met peulvruchtgerechten; dat toevallig uw kennissen de kaasschaaf wat liberaal hanteren is geen reden om dit initiatief af te schieten. Niet iedereen kan de omschakeling van gewone prak naar veganistische hap in 1 klap maken. Bovendien is bij de veganistische trend ook een vraagteken te zetten met al die exotische superfoods uit verre buitenlanden (ingevoerd per vliegtuig) waardoor de plaatselijke bevolking soms hun basisvoedsel niet kan betalen (denk aan quinoa, onbetaalbaar geworden voor de straatarme autochtoon). Zoveel mogelijk uit eigen tuin of streek eten en wat in het seizoen is, matig met dierlijke eiwitten, geen voedsel weggooien en rustig aan met exotische import is al heel erg netjes als iedereen dat zou doen.
Toevallig ken ik een paar deelnemers. Ze lieten mij weten dat ze meer kaas en eieren eten. Leuke campagne. Voor de bühne. Want qua ecologische voetafdruk maakt het niet uit welk dierlijk eiwit je verbruikt.
Ideetje voor bijv. de WUR? De KU Leuven doet ook mee.