Nu vandaag op Aswoensdag de vastenperiode begint, start ook de actie ‘40 Dagen Zonder Vlees’ in Vlaanderen. Een campagne om Vlamingen bewust te maken van de impact van hun eetgewoontes op het milieu.

Ecologische voetafdruk België is buitenproportioneel
De campagne wordt dit jaar ondersteund door 40 BV’s - Bekende Vlamingen - en bepleit duurzamere eetgewoontes. De bedoeling is dat de Vlamingen minder vlees en vis eten, om zo hun ecologische voetafdruk te verkleinen.
België leeft ecologisch op grote voet. Het staat in de top 5 van landen met de grootste ecologische voetafdruk in de wereld. Dat meldt het Global Footprint Network in het Living planet report 2014 van WWF. Hoewel Nederland het een stukje beter doet, staan wij met een 12e plaats nog steeds erg hoog op de ranglijst.

Flexivoor
Een manier om die voetafdruk te verkleinen, is minder vlees eten. Maar je hoeft niet meteen vegetariër te worden. Flexitariërs (of flexivoren) zijn de toekomst. “Tien jaar geleden was de vegetariër nog een wereldvreemde geitenwollensok. Vandaag pochen we dat we weinig vlees eten”, volgens De Morgen.

De perceptie rond vegetarisme is duidelijk veranderd. Het draait er niet alleen meer om dat vlees eten 'zielig' is voor de dieren. Dierenwelzijn; voedselschandalen, gezondheid en het thema duurzaamheid dragen allemaal bij aan de tendens van dalende vleesconsumptie, aldus Vilt. In 2013 at de Belg 13% minder vlees dan in 2005. Vilt meldt ook dat het aantal voltijdsvegetariërs de afgelopen jaren nagenoeg gelijk bleef. Dat er minder vlees gegeten wordt is dan ook voornamelijk te danken aan de flexitariërs. Eén op de 10 Vlamingen eet minstens één keer per week vegetarisch.

Record aantal deelnemers
De campagne 40 Dagen zonder Vlees blijkt dit jaar al voor de echte start een succes. In vergelijking met de vorige editie is het aantal deelnemers met ruim 30.000 Belgen verdubbeld. Daarnaast verwacht de organisatie dat er ook mensen “off the record” meedoen. Het aantal werkelijk deelnemende Vlamingen kan dus nog een stuk hoger liggen.

Fotocredits: DagenZonderVleesvia facebook
Dit artikel afdrukken