Belgen eten al een paar jaar steeds minder vlees. Tussen 2008 en 2013 zijn de aankopen aan vlees (inclusief gevogelte en wild) gedaald van 34,9 kilo tot 31,8 kilo per capita. Opvallend is dat het aantal kilo's kip vrijwel gelijk is gebleven in die jaren: in 2013 kochten de Belgen gemiddeld 8,1 kilo kip, 1,3 kilo kalkoen en 0,3 kilo ander gevogelte. Ze kopen hun kippetjes vooral bij de supermarkten, waarbij de discounters Aldi en Lidl marktaandeel winnen, en steeds minder bij de slager. Van de 8,1 kilo kip is 7 kilo vers en 1,1 diepvries. De hele kip verliest ieder jaar wat meer populariteit, schrijft Vilt.

De vleesconsumptie daalt ook omdat steeds meer Belgen zich houden aan 'Donderdag Veggiedag', ofwel vegetarisch eten. De helft van alle Vlamingen eet minstens 1 keer per maand vegetarisch. Dat is een toename van 40% ten opzichte van 2011. “Eén op de tien Vlamingen noemt zichzelf ‘parttime vegetariër’ of ‘flexitariër’. Dit betekent dat ze minstens drie keer per week vegetarisch eten, wat een verdubbeling is van deze categorie in vergelijking met 2011. Tellen we daar de vegetariërs, veganisten, pescotariërs en bijna vegetariërs bij op, dan komen we aan één op de zes Vlamingen die minstens een paar keer per week vegetarisch eet”, citeert Vilt de Belgische vegetariërsvereniging EVA (Ethisch Vegetarisch Alternatief).
Dit artikel afdrukken