Iedere dag eten in de VS meer dan 40 miljoen Amerikanen pizza. Het is zo'n integraal onderdeel van het Amerikaanse menu geworden dat het Department of Agriculture een rapport publiceert over de pizzaconsumptie. Pizza is 'a contributor of nutrients of public significance in the American diet, including total fat, calcium and sodium'. Dat kan ook niet anders bij een gerecht dat dagelijks door 13% van de bevolking - of zelfs 22% als kinderen en tieners meegerekend worden - gegeten wordt.

Dat hoeft nog niet meteen te betekenen dat pizza slecht is. Vooral een zelfgemaakte pizza kan een waardevolle bijdrage leveren in de nutriënten (zoals calcium en lycopeen) die iemand binnen moet krijgen. Een zelfgebakken pizza mag je volgens (Europese) deskundigen best een keer per week eten. Bij diepvriespizza's of de pizza's van een keten ligt dat heel anders, die zouden beperkt moeten blijven tot 2 à drie keer per maand.

Het moment waarop de pizza gegeten wordt maakt nogal wat verschil. Uit recente onderzoeken blijkt dat koolhydraat- en vetrijk eten dat 's avonds en 's nachts gegeten wordt tot een toename van het lichaamsvet leidt. Je kunt je pizza dus maar beter als lunch nuttigen - voor 44% van de kinderen is dat ook het geval. Maar voor nog altijd 42% van de kinderen en 59% van de volwassenen geldt dat zij hun pizza 's avonds eten. Dat meldt BBC News Health.
Dit artikel afdrukken