Wat betekent ‘vers?
De term ‘vers’ is nauwelijks wettelijk beschreven of beschermd in de Warenwet. Bij veel producten, zoals groenten en fruit zal dat tot weinig discussie leiden. En onbewerkte groenten en fruit worden terecht gezien als gezonder. Het eten van een appel is gezonder dan het drinken van appelsap, zelfs als er vezels aan zijn toegevoegd. ‘Vers’ zegt echter weinig over hoe lang geleden een product is gemaakt. September is de normale oogstperiode van de populaire Nederlandse appelrassen zoals Elstar en Jonagold. Een Elstar die in juli wordt verkocht, heeft dan al zo’n 10 maanden in de koelcel gelegen, onder lage zuurstofcondities om de kwaliteit zo lang mogelijk goed te houden. En ‘vers’ zegt ook niet zoveel over de afstand die het product heeft afgelegd. Een jaarrond beschikbaar product zoals druiven, volgt de wereldwijde seizoenen. Daar waar tientallen jaren geleden druiven vooral van juli tot en met oktober breed beschikbaar waren, komen de druiven nu na het Europese seizoen uit vervolgens Chili, Zuid-Afrika, India en Egypte.
De enorm gestegen prijzen van energie en transport, de toenemende aandacht voor het tegengaan van voedselverspilling leiden terecht tot een heroriëntatie op ‘vers’Is ‘vers’ altijd beter als het gaat om nutritionele waarde? Niet altijd, soms kan een diepgevroren of geconserveerd product beter zijn, omdat de voedingswaarde beter behouden blijft. Diepgevroren producten zijn op hun rijpste moment geoogst en worden dan in een razendsnel tempo tot ver beneden het vriespunt gebracht. 'Verse' vis uit de Nederlandse supermarkt bijvoorbeeld, is vrijwel altijd eerst ingevroren geweest.
Vers en duurzaamheid
De enorm gestegen prijzen van energie en transport, de toenemende aandacht voor het tegengaan van voedselverspilling leiden terecht tot een heroriëntatie op ‘vers’. Zeker nu Corona heeft laten zien dat versketens extra kwetsbaar zijn voor verstoringen. We zien dat energie-intensieve sectoren als de glastuinbouw de stijgende kosten lastig kunnen doorberekenen. Daardoor wordt er rekening gehouden met meer leegstand in periodes dat kunstmatige verwarming en verlichting nodig zijn.
Aan het begin van de Corona-uitbraak wisten consumenten het conservenschap goed te vinden, vooral vanwege de veel langere houdbaarheid. De cijfers van voedselverspilling bij consumenten en supermarkten laten zien dat 80-90% van de verspilling in kilo’s plaatsvindt in de categorie ‘vers’, met brood, zuivel, groenten en fruit als top 4. Vanuit duurzaamheidsoogpunt zouden we, zeker voor groenten, de optie van conserven en diepvries meer serieus moeten nemen, ook vanwege betere portioneringsmogelijkheden en omdat de producten in het natuurlijke seizoen worden geproduceerd.
Dagelijks bakken we in Nederland 700.000 broden méér dan we opetenGefilterde verse melk
Veranderingen rond de perceptie van ‘vers’ laten in de praktijk zien dat verruiming van dit begrip helpt om verspilling tegen te gaan. Een voorbeeld is de membraanfiltratie van melk: hierbij wordt bij de vetfractie gescheiden van de waterige fractie en behandeld, waardoor een groot deel van de bederfbacteriën in het filter achterblijven. Vervolgens worden de delen weer samengevoegd. Zo’n tien jaar geleden is de door dit proces langer houdbare ‘verse’ melk zonder enige ruchtbaarheid door een discountsupermarkt geïntroduceerd als hun private label standaard. Een reden van deze stille introductie had te maken met de ‘versperceptie’ van de consument. De vraag was of de consument een dergelijke verse melk zou accepteren. In 2015 introduceerde een andere producent dit concept juist met veel aandacht. En daarna volgden vrijwel alle melkleveranciers. Het voordeel is dat dergelijke verse melk zo’n week langer houdbaar is.
In vrijwel alle supermarkten staan machines voor versgeperst sinaasappelsap. Ik blijf roepen om daar snel mee te stoppenEen ander voorbeeld is de broodketen. Brood is in gewicht gemeten één van de meest verspilde producten. Dagelijks bakken we in Nederland 700.000 broden méér dan we opeten. Met als twee belangrijke oorzaken dat Nederland is ingericht op ‘dagvers’ brood, en er een hoog percentage schapbeschikbaarheid wordt verwacht. Daarmee is het percentage onverkocht brood van 8% onacceptabel hoog in vergelijking met het gemiddelde van alle versproducten in supermarkten (circa 2.5%).
Een logische oplossing hiervoor zou de introductie zijn van een schap met vers ingevroren brood, zodat er altijd vers’ brood aanwezig is. Een proef in Wageningen liet zien dat de hoeveelheid retourbrood – brood dat onverkocht terug gaat naar de bakker en veelal tot veevoer wordt verwerkt - met 60 procent daalde, met positieve consumentenwaardering en nooit lege schappen. Ondanks het gegeven dat 9 op de 10 Nederlanders regelmatig thuis brood invriest, gaat het structureel en duurzaam veranderen van de Nederlandse broodketen stap voor stap. De sterk gestegen prijzen van energie en grondstoffen gaan daarbij zeker een extra duwtje geven.
Verse sinaasappelsap
Er zijn ook voorbeelden waarin we zien dat de perceptie van vers is doorgeslagen, veelal vanuit commerciële motieven. In vrijwel alle supermarkten staan inmiddels bijvoorbeeld machines voor versgeperst sinaasappelsap. Ik blijf roepen om daar snel mee te stoppen. ‘Vers’ sap geproduceerd met moderne milde conserveringstechnieken uit de fabriek is veel langer, vaak tot wel drie weken, houdbaar, terwijl de smaak, textuur en voedingswaarde zoveel mogelijk behouden blijven en consumentenpanels het nauwelijks kunnen onderscheiden van vers geperst.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Brood kan dan wel vers gebakken zijn, maar hoe vers is het meel? Door omstandigheden zie ik mij genoodzaakt om na een "broodloze" periode van 10 jaar, weer brood te gaan eten.
Wat o.a. opvalt: brood smaakt naar schimmel. Het ene brood (Hoogvliet, niet om te eten) veel meer dan het andere ( AH of de bakker).
In de VS hebben ze dat vele jaren geleden al opgelost, brood is daar minstens 3 maanden houdbaar.
M'n vriendin koopt graag goedkoop in en weet brood ook goedkoop te krijgen, tas vol voor 3 euro ofzo. Hup in de vriezer, kan ze minstens 2 weken van eten.
Overigens, als het overgebleven brood als veevoer wordt gebruikt, is het niet verspild. Wel wat duur veevoer..