Oekraïense producenten - de grootste en meest bekende is MHP - snijden hun kippen zodanig uit dat er nog een deel van de vleugel vastzit aan de borst. Het daarginds veel goedkoper dan in West-Europa geproduceerde vlees, valt daardoor in de categorie 'overig'. In het vrijhandelsverdrag tussen de EU en Oekraïne geldt hiervoor een nulheffing.

Gevolg, volgens Europarlementariër Schreijer, is dat "dagelijks duizenden kilo’s kip onrechtmatig de Europese Unie binnenkomen, met grote economische gevolgen voor de Nederlandse pluimvee-industrie." Het vlees wordt vervolgens binnen de EU, ook in Nederland, verder uitgesneden.

De Europese Commissie zegt samen met Oekraïne aan een oplossing te werken. Voor Schreijer-Pierik is dat onvoldoende: "De Europese Commissie is verplicht om direct een einde te maken aan dit oneerlijke speelveld. Het gaat niet alleen om onze pluimveehouders, maar ook over onze eigen voedselveiligheid.“ De Nederlandse boerenachterban van Schreijer wil het liefst dat Oekraïense pluimveeproducten geheel van de Europese markt worden gebannen omdat ze niet kunnen concurreren met de tot 40% lagere kostprijzen in het land dat tussen de EU en Rusland ligt.

Eerder deze week werd bekend dat ook Oekraïense eieren zijn begonnen aan hun opmars in de EU én - zo lijkt - deze ook Europese eieren op de exportmarkt marktaandeel beginnen af te snoepen. Het kippenvlees van MHP wordt in Nederland uitgesneden door Jan Zandbergen, een door Europese retailorganisaties om zijn kwaliteit gewaardeerde bedrijf.
Dit artikel afdrukken