Heeft Europa een boerencrisis of een landbouwcrisis? Die vraag stelde Dick Veerman hier onlangs. Zijn antwoord bleek uit de tekst: in de EU verdwijnt de boer. Die heeft een economisch onhoudbare positie gekregen in de EU, maar de landbouwproductie groeit verder en verschuift naar het Oosten. Groot-industriële principes dringen definitief door in de grote stromen agrarische productie die als grondstof dienen voor onze dagelijkse voeding en veroorzaken daarom een boeren-, maar geen landbouwcrisis.

100.000 hectare
Global Meat News onthult dat MHP (Myronivsky Hliboproduct) van plan is 100.000 hectare in eigendom te verwerven. De landerijen moeten het voer voor de dieren produceren.

Het bedrijf kiest voor deze strategie om zijn keten geheel te beheersen en zijn eindproduct scherp geprijsd in de markt te kunnen zetten, onafhankelijk van de graanprijzen op de wereldmarkt. Bovendien kan het de akkers weer zelf bemesten met eigen mest, zodat het zijn afhankelijkheid van in de toekomst mogelijk schaarser wordende kunstmest reduceert.

Hennie de Haan stelt de vraag of dergelijke bedrijven toegang tot de Nederlandse markt moeten krijgen omdat ze die in korte tijd fundamenteel kunnen destabiliseren.
Tweemaandelijks 50 miljoen dieren
Aleander Gurov van MHP geeft aan dat het project de productiecapaciteit van het bedrijf moet verdubbelen. Van 12 productielokaties waar iedere 2 maanden 24 miljoen dieren worden geproduceerd, wil het naar 24 lokaties die samen bijna 50 miljoen dieren produceren. De jaarproductie van dit ene bedrijf komt daarmee uit op bijna 60 à 70% van de totale Nederlandse kipproductie die wordt verzorgd door een kleine 1.000 inefficiënt inkopende boeren die volledig van de marktprijzen voor voer afhankelijk zijn. Voer maakt het leeuwendeel van hun kostprijs uit.

60-70% export; Nederlandse boeren vrezen destabilisatie van hun markt
MHP had in het recente verleden te maken met forse aanloopverliezen. Nu het bedrijf kan exporteren naar 64 landen en te maken heeft met een lage wisselkoers van de Oekraiense hryvnia lijkt het snel de wind in de zeilen te krijgen. Volgens Global Meat News exporteert het 60 tot 70% van zijn productie. Het Nederlandse bedrijf Marel Stork Poultry Processing levert MHP zijn fabriekstechnologie op het gebied van slacht, vleesverwerking en voedselveiligheid.

Voorzitter Hennie de Haan van de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders (NVP) publiceerde onlangs op Foodlog een opiniestuk waarin zij de vraag stelt of dergelijke bedrijven toegang tot de Nederlandse markt moeten krijgen omdat ze die in korte tijd fundamenteel kunnen destabiliseren.

Fotocredits: Slacht- en verwerkingscentrale MHP in Vinnytsia, Marel Stork
Dit artikel afdrukken