1
Fotocredits: 'Graanvelden Oekraïne', Raimond Spekking, CC BY-SA 4.0 (via Wikimedia Commons)

Flash VoedselketenOekraïense landbouw minder welkom in EU

Europese boeren sluiten Oekraïne alvast uit. Dankzij hun protesten worden opnieuw invoerrechten op landbouwproducten uit Oekraïne ingevoerd. De maatregel hing al in de lucht. Gisteren bereikten het Europees Parlement en onderhandelaars van de EU-lidstaten er overeenstemming over. Hun akkoord zal vermoedelijk tijdens de Europese top van vandaag worden bekrachtigd.

Na de Russische inval in Oekraïne van februari 2022 schortte de EU de invoerheffingen op Oekraïense landbouwproducten op, om de Oekraïense economie te steunen. Het land, een van de grootste landbouweconomieën ter wereld, kon zijn producten niet meer kwijt doordat Rusland de exportroute via de Zwarte Zee blokkeerde. Door het opschorten van de invoerheffingen kon Oekraïne de landbouwproducten per trein en vrachtwagens via het Europese vasteland - vooral Polen en Hongarije - exporteren. Dat leidde tot protesten en grensblokkades omdat de Oekraïense importen van vooral graan de lokale productie en afzet verstoorden. Ze zijn veel goedkoper dan Europees product.

Het Europees Parlement heeft voorgesteld om voor tal van landbouwproducten quota vast te stellen. Eieren, pluimvee, suiker, honing, mais, haver en gries mogen nog maar in beperkte hoeveelheden heffingsvrij worden ingevoerd.

Er ontstaat een opmerkelijke situatie, schrijft de NOS. Op de Europese top zullen de EU-leiders opnieuw hun steun aan Oekraïne uitspreken. Tegelijk blijkt die solidariteit wel degelijk grenzen te hebben. Onder druk van het grote agroland Frankrijk en de alom in Europa groeiende angst dat bij de komende verkiezingen de anti-EU-sentimenten van de Europese boeren de overhand krijgen en radicaal-rechts het voor het zeggen krijgt, blokkeert de EU grondstoffen die het leven voor consumenten, langs Rijn en Maas en aan de Amstel en Seine betaalbaar zouden kunnen houden.

Oekraïne zal door de importbeperkingen tientallen miljoenen euro's aan inkomsten mislopen. "Geld dat daarna moet worden bijgepast door de EU," aldus de Standaard.

FinTimes - EU agrees fresh curbs on Ukrainian food after farmers? protests, 21 mrt 2024
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #1
  • 21 mrt '24
  • 18:47

‘Ze vechten ook voor ons’. Maar medeleven, medelijden en mooie woorden houden op zodra het geld gaat kosten.
Al door Brussel besodemietert vóórdat ze lid zijn. Zo leer je je ‘vrienden’ wel kennen.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.