De Consumentenbond is een verklaard voorstander van het Franse voedsellogo Nutri-Score. Vroeger was de Bond voorstander van het Britse voedselstoplicht, maar koos na een consumentenonderzoek voor het Franse. De Bond is een van de Europese partners achter het Europese Burgerinitiatief om het logo verplicht te stellen op alle levensmiddelen. Op basis van eigen tests laat de Bond zien hoe Nutri-Score in de praktijk uitpakt. Vandaag publiceert de Consumentenbond een nieuwe test: ontbijtgranen. Een opvallend resultaat: slechts 25% van de kindergranen krijgt een groene A terwijl 44% van de niet specifiek voor kinderen bestemde granen die gezonde kleur krijgt. Ook de mythe van gezonde granola wordt doorgeprikt.
Vandaag publiceert de Consumentenbond de Nutri-Score* in de praktijk. De Bond berekende de Nutri-Score van 50 ontbijtproducten, van pap tot (krokante) muesli en granola. Ook 20 ontbijtgranen voor kinderen uit het assortiment van Jumbo en Albert Heijn werden door het algoritme van de Nutri-Score gehaald.
Het resultaat maakt in één oogopslag duidelijk dat slechts 25% van de 20 kinderontbijtgranen een A krijgt (de gezondste score); van de 50 gewone ontbijtgranen is dat voor 44% het geval. Dat betekent dat Nutri-Score laat zien dat kinderen door fabrikanten opvallend ongezond bediend worden.
Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: "Hiermee laten we nogmaals de kracht van Nutriscore zien: consumenten krijgen direct een realistisch beeld van de voedingswaarde. Wij willen dat dit voedselkeuzelogo op alle voedingsmiddelen komt, zodat in één oogopslag te zien is welk product gezond is en welk niet. Consumenten kunnen daarmee veel makkelijker een keuze maken."
Op het oog vergelijkbare producten blijken heel verschillend te scoren. Zo zie je cornflakes met een A (de biologische van Albert Heijn), of een C (die van Kellogg's met toegevoegde suiker en zout). De verschillen in suikers, al dan niet in de vorm van honing, ahornsiroop of gedroogde vruchten, vetten (kokos, noten, in olie gebakken en chocola) en meer of minder vezels maken het de consument niet gemakkelijk tussen de bomen van de ontbijtproducten het bos van hun gezondheid in het oog te krijgen. De Nutri-Score lost dat probleem in één keer op.
De kleur- en lettercode, gebaseerd op het algoritme dat zowel de 'slechte' als de 'goede' eigenschappen van een product meeneemt, is voor iedereen simpel te begrijpen. Ook als cruesli-liefhebber kun je een A-score vinden, en niet alle granola's blijken per definitie gezond. De Eat Natural super granola pinda's, amandelen en kokosnoot (door de verpakking ook aanbevolen voor vegans) krijgt de helderrode D.
In de Consumentengids van juli is het hele onderzoek na te lezen.
* Foodlog kiest de schrijfwijze Nutri-Score, net als de Franse bedenkers; de Consumentenbond kiest de schrijfwijze Nutriscore.
Dit artikel afdrukken
Het resultaat maakt in één oogopslag duidelijk dat slechts 25% van de 20 kinderontbijtgranen een A krijgt (de gezondste score); van de 50 gewone ontbijtgranen is dat voor 44% het geval. Dat betekent dat Nutri-Score laat zien dat kinderen door fabrikanten opvallend ongezond bediend worden.
Sandra Molenaar, directeur Consumentenbond: "Hiermee laten we nogmaals de kracht van Nutriscore zien: consumenten krijgen direct een realistisch beeld van de voedingswaarde. Wij willen dat dit voedselkeuzelogo op alle voedingsmiddelen komt, zodat in één oogopslag te zien is welk product gezond is en welk niet. Consumenten kunnen daarmee veel makkelijker een keuze maken."
Op het oog vergelijkbare producten blijken heel verschillend te scoren. Zo zie je cornflakes met een A (de biologische van Albert Heijn), of een C (die van Kellogg's met toegevoegde suiker en zout). De verschillen in suikers, al dan niet in de vorm van honing, ahornsiroop of gedroogde vruchten, vetten (kokos, noten, in olie gebakken en chocola) en meer of minder vezels maken het de consument niet gemakkelijk tussen de bomen van de ontbijtproducten het bos van hun gezondheid in het oog te krijgen. De Nutri-Score lost dat probleem in één keer op.
De kleur- en lettercode, gebaseerd op het algoritme dat zowel de 'slechte' als de 'goede' eigenschappen van een product meeneemt, is voor iedereen simpel te begrijpen. Ook als cruesli-liefhebber kun je een A-score vinden, en niet alle granola's blijken per definitie gezond. De Eat Natural super granola pinda's, amandelen en kokosnoot (door de verpakking ook aanbevolen voor vegans) krijgt de helderrode D.
In de Consumentengids van juli is het hele onderzoek na te lezen.
* Foodlog kiest de schrijfwijze Nutri-Score, net als de Franse bedenkers; de Consumentenbond kiest de schrijfwijze Nutriscore.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
#5 Eat Natural vestigt er zelf de aandacht op, op de verpakking: 'OK voor vegans!'
In tegenstelling tot wat vrij algemeen gedacht wordt, is vegan niet per definitie gezonder. Hetzelfde geldt voor 'light', ook zo'n mythe waar Nutri-Score eenduidig korte metten mee kan maken.
#5 René,
Wij aten de Brinta vroeger ook met (lichtbruine) basterdsuiker.
#4 Kon die letters/score niet vinden. Maar gelukkig, ik ben verantwoord groot geworden (ware het niet dat we er altijd wat suiker in deden...)
Redactie Misschien een beetje flauw maar waarom wordt juist *Vegan* Granola (score D) genoemd als voorbeeld in de headlines ? (ipv bijv. "het gezond geachte granola"). Vegan of niet is hier toch niet relevant?
#3 René,
Dat staat in het onderzoek: Het bekende 'Brinta volkoren graanontbijt', heeft op een snufje zout na geen ongezonde toevoegingen en krijgt een A. 'Brinta drinkontbijt' bevat ruim 20% toegevoegde suikers en krijgt een B.
Welke score heeft Brinta?
EDIT. al gevonden :"Gezonde ontbijtgranen (...) Volkoren graanontbijt: fijngemalen granen (meestal tarwe) om pap van te maken. Brinta is wel de bekendste, maar ook als huismerkvariant verkrijgbaar. Het bevat voldoende vezels (10%). Pas op voor Brinta met een smaakje. Zo bevat de Brinta appel-rozijn 21% suiker, waarvan 10% toegevoegde suiker."