De Consumentenbond start samen met 6 andere Europese consumentenorganisaties het Europees burgerinitiatief ‘Pro-Nutriscore’. De consumentenorganisaties willen dat Europa voedselproducenten verplicht het voedselkeuzelogo Nutri-Score op voedingsmiddelen te zetten.

Als binnen een jaar 1 miljoen Europese burgers uit minimaal 7 verschillende EU-lidstaten hun handtekening zetten onder het burgerinitiatief, moet de Europese Commissie het voorstel in behandeling nemen en aan het Europees Parlement voorleggen. De consumentenorganisaties van Frankrijk (UFC-Que Choisir), België (Test-Aankoop), Duitsland (VZBV), Spanje (OCU), Polen (Federajca Konsumentow) en Griekenland (EKPIZO) doen mee. Vanuit Nederland zijn minimaal 19.500 handtekeningen nodig. Het burgerinitiatief is hier te vinden.

Het voedselkeuzelogo Nutri-Score laat met verkeerslichtkleuren en letters (A tot E) consumenten op de voorkant van de verpakking in één oogopslag zien hoe (on)gezond een product is. Ook kunnen consumenten producten in dezelfde categorie met elkaar vergelijken. In het totaaloordeel zijn de hoeveelheid calorieën, suiker, zout, vet, eiwitten, vezels, fruit, groente en noten meegewogen. Nutri-Score is in Frankrijk op onafhankelijke en gedegen wijze ontwikkeld. Frankrijk, België en Spanje voerden de Nutri-Score al in, in Nederland willen de supermarkten er mee aan de slag.

Morgen verschijnt op Foodlog een artikel van de hand van de bedenkers van de Nutri-Score, waarin een aantal misverstanden rondom het voedselkeuzelogo rechtgezet worden.

Consumentenbond - Teken Europees burgerinitiatief voor Nutriscore | Consumentenbond
  • Deel
Druk af