Directeur Marc Jansen van het CBL, de brancheorganisatie voor supermarkten in Nederland, zinspeelde er al op in een TV-uitzending. Een zaal met jonge leefstijldokters in opleiding hoorde het in strikt vertrouwen dinsdagavond in Utrecht al en nu staat het eindelijk in de krant. De NRC meldt zojuist dat de Nederlandse supermarkten het door de Consumentenbond en foodwatch zo gewenste stoplichtsysteem in zijn door de Franse overheid ontwikkelde versie Nutri-Score willen gaan invoeren.

Het voornemen van de supermarkten is geen onderdeel van het onlangs door staatssecretaris Blokhuis gesloten Preventieakkoord. De levensmiddelenindustrie, vertegenwoordigd door de FNLI, lag dwars. Nu blijkt hoe makkelijk Blokhuis had kunnen scoren omdat de supermarkten geen bezwaar hebben tegen het stoplichtsysteem.

Geconcludeerd mag worden dat de supermarkten mogelijk maken, wat de overheid in ons land niet voor elkaar krijgt. De levensmiddelenindustrie zal immers langszij moeten gaan liggen om op het schap te mogen blijven komen.

UPDATE, 30 november, 12:05 uur: wie welke rol precies heeft gespeeld en nog moet spelen bij de totstandkoming van het stoplicht legt Dick Veerman uit in #11. Het CBL liet ons weten graag binnen een jaar helderheid van de wetenschap en het ministerie van VWS te willen hebben over de normen die zij en hun leveranciers moeten gaan hanteren als zij het Nutriscore-logo uiterlijk over 2 jaar gaan voeren.
NRC - Supermarkten niet langer tegen logo ongezond eten
  • Deel
Druk af