Light-producten bevatten dan misschien weinig vet, maar wat er voor in de plaats komt is niet veel beter: suiker.

Wie vet reduceert, heeft twee keuzen: eiwitten (maar die zijn duur) of suikers toevoegen. Dat wist wie in voedsel geïnteresseerd is al heel lang omdat er maar drie typen macronutriënten zijn: vetten, eiwitten en suikers. Dat besef begint nu ook bij de 'gewone' Brit te dagen.

Wat zit er in de light varianten van producten die het grote publiek als 'gezonder' beschouwd? De Britse online tabloid MailOnline zocht het uit en deed een 'schokkende' ontdekking:“Onthuld: Hoe ‘light’ en 'minder vet' voedsel, dat gezonder heet te zijn, wel DRIE KEER zoveel of meer suiker kan bevatten en dezelfde hoeveelheid calorieën.”

Voor het onderzoek werden de gewone en de light-varianten van dezelfde merk- en huismerkproducten vergeleken. Yoghurt, toetjes, pindakaas, granola, biskwietjes: allemaal minder vet, maar meer suiker, en evenveel calorieën.

In een reactie zei Tam Fry, voorzitter van de Britse belangenvereniging van mensen met overgewicht National Obesity Forum: “Het moet afgelopen zijn met het vermommen van voedsel door de industrie, waardoor consumenten opzettelijk misleid worden met claims die mijlenver afliggen van de waarheid. De overheid moet nu elke fabrikant aanpakken die dat doet.”

Er zijn inmiddels nieuwe technologieën op de markt die vetreductie mogelijk maken door twee andere vulmiddelen: water en lucht. Als een fabrikant die niet dikmakende stoffen met behulp van geavanceerde machines tot onderdeel van zijn receptuur weet te maken, dan krijg je low fatproducten met minder suikers. Het kost bovendien minder grondstoffen en levert dus ook betaalbaardere producten op. Die bestaan dan wel deels uit water en lucht als fopvoeding.
Daily Mail - How 'light' and 'low fat' foods have up to three times more sugar
Reageer
  • Deel
Druk af