Waarom gaat de consument eigenlijk niet naar de boer, cq. naar de boerenwinkel? Dan houdt de boer er veel meer aan over. Merkwaardig dus dat Van Doesburg 'dwang' verwacht van de consument. Ik zou overigens wel 'ns willen wie de consument heeft verteld dat hij opeens 'lokaal' wil.
Nederlandse supermarkten zullen door klanten gedwongen worden meer lokaal in te kopen, verwacht Arie van Doesburg van handelsbedrijf Jaguar. Hij sprak op het Verscongres op Fresh Rotterdam. Ook bureau AC Nielsen voorziet een groei van lokale inkoop. In Engeland en Frankrijk is lokaal inkopen al veel verder, maar men verwacht dat de trend ook in Nederland doorzet.
Als supermarkten meer lokaal willen inkopen zou dat kunnen betekenen dat telers betere prijzen kunnen vragen. Van Doesburg noemde ook nog het probleem dat Nederlandse supermarkten slordig zijn in de herkomstaanduiding. Daar zou het begin van de bewustwording moeten beginnen.
bron: Agrarisch Dagblad met dank aan foodholland
Op 2 oktober krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
"Als supermarkten meer lokaal willen inkopen zou dat kunnen betekenen dat telers betere prijzen kunnen vragen."
Oh ja? De keten blijft ondoorzichtig en vooral te lang.
Het is zo verschrikkelijk jammer, dat de grote NGO's - die werken rond Fairtrade - en boerenbelangengroepen zich niet langer geroepen voelen deze discussie ernstig aan te gaan. Belangen, weet je wel.
Een van de voortrekkers van de supermarket-watchdog in oprichting - actionaid - stelt het namelijk zo :
"Increasingly, supermarkets are sourcing and verifying their own fairtrade. Producers working with ActionAid have said this is a worrying trend because they are losing control and coming increasingly under the influence of supermarket's (often unfair) business practices."
Dus wat met Fairtrade bezig is, gaat ook gebeuren met die lokale of streekproducten. De boer betaalt het gelaG.
Wouter, de VC dames zou ik een bos bloemen sturen als ze het zouden doen. Omdat ik zo verbaasd zou zijn. Helaas, de Fleurop zit nog steeds op die order te wachten.
@Dick, met supermarkt-streekproducten bedoelde ik ook kwajongensstreekproducten ;-).
Lijkt me in deze discussie goed ook nog eens effe naar Foodlog-discussies uit het verleden te verwijzen:
Lokale producten in je supermarkt? Wat mij betreft niet, waarin Dick een interessant lijstje aan argumenten opsomt,
Duurzaam eten: wat een water en vierkante meters!
Ik gebruik uit deze thread nog regelmatig dit legendarisch-hilarisch citaat van Eric Ottevanger in groepen:
" Ik word een beetje opstandig van dit soort berichten. Meer streekproducten eten? Mij best, ik eet mijn pasta's dan wel in Italië, mijn rijstgerechten in China, Thailand en Indonesië..."
Ik sta niet achter deze argumentatie van Eric, maar vind 'm nog steeds leuk.
Overigens, waarom maken we hier niet een case van?
Geef ik daarnet 'foodmiles' in in Google, staat Foodlog daar bovenaan te pronken. Kan een geo-verschijnsel zijn.
@Dick, Toch niet een van "De Dames" zoals jij ze altijd noemt?
Ik verwacht dat de Nederlandse consument niet in de streeknep als middel tegen de klimaatverandering trapt. Lokale productie en distributie KAN maar HOEFT NIET brandstofzuiniger te zijn. Er zal een kilometerheffing en verdere benzinebelasting komen, wordt al gesuggereerd door de regering. Een CO2-heffing is het meest heldere en directe systeem om de CO2-uitstoot te beperken/te compenseren. Het loont dan om de productie + distributie efficiënter te maken, wat de bedoeling is. De consument heeft geen zin om via weer een symbool op verpakkingen de wereld te gaan redden, zeker niet als die wereld warmer wordt en dus al tot minder stookkosten en nog betere groenteproductie in het Westland leidt.
Overigens is het maar de vraag of we over tien jaar nog steeds nodig vindne om CO2 te beperken.
Lokale productie omdat we terug willen naar Wim Sonnevelds dorp, zal denk ik maar een tijdelijke trend zijn. Inderdaad, in plaats van Australian krijg je dan Haarlemsche Oerchocola of zo.