Vleesvervangerproducent Vivera introduceert deze week de eerste producten op basis van lokaal geteelde lupine. Bijzonder is dat hightech-producten worden gemarket met 'lokaal'. De benodigde lupine wordt geteeld door vast gecontracteerde akkerbouwers uit de directe omgeving van de fabriek.
"Het bedrijf stelt op deze manier de hele productieketen in eigen hand te hebben", schrijft EVMI.
Lupine is een oud-Hollands gewas dat als bodemverbeteraar ingezet kan worden en waarvan de erwten veel plantaardig eiwit bevatten. Volgens Vivera zou lupine mogelijk op termijn de nu voor hun vleesvervangers gebruikte (geïmporteerde) sojabonen kunnen gaan vervangen.
Dit artikel afdrukken
"Het bedrijf stelt op deze manier de hele productieketen in eigen hand te hebben", schrijft EVMI.
Lupine is een oud-Hollands gewas dat als bodemverbeteraar ingezet kan worden en waarvan de erwten veel plantaardig eiwit bevatten. Volgens Vivera zou lupine mogelijk op termijn de nu voor hun vleesvervangers gebruikte (geïmporteerde) sojabonen kunnen gaan vervangen.
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Lijkt me een goed initiatief. Als ik het goed begrijp brengt lupine CO2 weer in de grond. Eigenlijk vreemd dat we dergelijke lupine ook aan varkens voeren, en dat zelfs dat een vooruitgang betekent.
Ja ach, 'lokaal' of 'ambachtelijk' zijn marketingtermen. Ambachtelijk ben je omdat dat je USP is, of omdat je niet kunt opschalen naar een industrieel product en maak je van je zwakte een kracht.
Wat ik niet snap is dat in het bericht gesuggereerd wordt dat lokaal niet bij high-tech zou passen. Volgens mij is lokaal een (vrij arbitraire en steeds wisselende) afstandscriterium.
Het is een goed inititatief. Duurzaam voedsel kent veel trade off tussen winst, mens en milieu (en bij dierlijke producten dierenwelzijn). Met lokale lupine is het milieu qua foodmiles beter af, en misschien de ondernemer ook. En als er meer lupine voor veevoer gebruikt wordt is dat ook goed voor de footprint van dierlijke producten.
Dus ik ben het daar niet eens met Dick B. we kunnen toch beter voer hier verbouwen? Mensen zullen altijd vlees blijven eten volgens mij.
Sander, waar wordt dat precies gesuggereerd volgens jou?
"Bijzonder is dat hightech-producten worden gemarket met 'lokaal'. " Waarom is dat bijzonder? Ik interpreteer het alsof dat de auteur meent dat het niet zou kunnen.
Je zou bijzonder misschien ook kunnen lezen als: het is de eerste keer, maar dat lijkt me sterk.
Er wordt trouwens ook niet uitgelegd wat er high-tech aan is. Ten opzichte van wat? Soja?
Dus waarom is het zo bijzonder dat high-tech als lokaal wordt gemarket
Ik vind het in ieder geval een vreemde zin midden in een stuk die verder niet geduid wordt, dat vind ik dan weer bijzonder.
Interessant, nee boeiend, dat je er wat achter zoekt! Dat is echt een onderwerp volgens mij. Hoeveel hightech lokale producten kunnen jij of andere lezers binnen 5 seconden noemen? Hoeveel gezellig ambachtelijke en natuurlijk helemaal pure?
En waarom is er dat verschil?