3
Fotocredits: Loeialarm, Vivera

FlashVivera luidt met loeiende sirenes vegaweek in

Vivera heeft de Nationale Week Zonder Vlees & Zuivel afgetrapt met een loei-alarm even voor 12:00 op elke radiozender in Nederland. De vegavleesmaker haakte aan op het luchtalarm dat elke eerste maandag van de maand afgaat. Het idee is dat de koeien alarm slaan: het is de hoogste tijd om actie te ondernemen voor een beter klimaat.

De nijpende klimaatproblematiek en het aandeel van 25% van de vleesconsumptie in de uitstoot van broeikasgassen nopen tot verandering, legt Vivera uit. Als de 54 rijkste landen minder vlees eten (80% minder vlees, volgens het EAT-lancet dieet), zouden de klimaatdoelstellingen van Parijs binnen één jaar kunnen worden gehaald.

Vooral de consumptie van rundvlees heeft een grote impact op milieu en klimaat. Daarom lanceert Vivera No Beef-reepjes. Een rundvleesvervanger die Nederlanders gaat helpen vaker plantaardig te eten, hoopt het bedrijf. Zelf nam het bedrijf 3 jaar terug afscheid van vlees: Vivera Foodgroup verkocht toen het vleesverwerkende bedrijf Enkco. Twee jaar later werd Vivera op zijn beurt overgenomen door de grootste vleesverwerker ter wereld. Vermoedelijk heeft die voedselproducent, het Braziliaanse JBS S.A., het koeienalarm in combinatie met de alarmsirenes niet gehoord.

Marketingtribune - Vivera laat koeien alarm slaan voor beter klimaat , 6 mrt 2023
  • Waardeer dit artikel door het te delen:
Laden...
Wouter de Heij
Wouter de Heij R&D en Innovatie in Voedseltechnologie
  • #3
  • 10 mrt '23
  • 15:40

Ik verdien wat inkomen met vega en vegan. Al best wat jaartjes.

Maar ik kan me niet vinden in die alarmistische taal van Vivera.
25% broeikasgas via vlees? onzin!
EAT Lancet dieet is net aangepast.

Ik heb niks met alle crisistaal. Ook niks met crisis taal rondom stikstof overigens.

Theo Jonkhart
Theo Jonkhart Anders zou ik het niet zeggen, want sommige zaken liggen vaak nèt even anders en
  • #2
  • 7 mrt '23
  • 17:50

Loeiende sirenes duiden in de regel op groot gevaar. Heel toepasselijk in deze.

Vivera bevat methylcellulose (E-461). Dit is niet oplosbaar, maar kan wel deels gefermenteerd worden in de darm. Hoge concentraties (ook stapeleffect)* geven darmproblemen als bijwerking, zoals verstopping, diarree, krampen en winderigheid. Methylcellulose is niet afbreekbaar)* en kan via de darmwand in de bloedsomloop terecht komen. Ook nogal wat gemodificeerd aardappelzetmeel waarvan de werking exact hetzelfde is als dat van snelle suikers en o.a. bijdraagt aan gewichtstoename en diabetes-II.

Vivera bevat gerehydrateerde soja. Kost een beetje verdient een boel. Draagt bij aan verdere ontbossing, droogte, slechter klimaat (het omgekeerde dat ze beweren) en kan de hormoonbalans verstoren omdat het bijdraagt aan oestrogeen dominantie.

Vivera bevat zoals alle bedriegvlees ook nogal wat geraffineerde plantaardige olie. Daarvan krijgt de gemiddelde mens, ook zonder Vivera, al veel te veel van binnen omdat het nagenoeg overal aan toegevoegd is. Vermijd zaadoliën — zaadoliën zijn een primaire bron van het Ω-6 vet linolzuur, dat schadelijker is dan suiker.

Overmatige inname wordt in verband gebracht met de meeste chronische ziekten, waaronder hoge bloeddruk, obesitas, insulineresistentie en diabetes. Linolzuur raakt verankerd in de celmembranen, waardoor oxidatieve stress ontstaat. Oxidatieve linolzuurmetabolieten (OXLAM's) veroorzaken de voornaamste schade, waaronder endotheelschade waardoor de kans op dichtslibbende aderen groter wordt.

Vivera bevat ook gistextract. Kan leiden tot hypertensie en meewerken aan obesitas en diabetes-II als mogelijke bijwerking. Heerlijk duurzaam allemaal en reuzegoed voor het afremmen van verdere klimaatverandering. De mens wil bedrogen worden.

Volgt de geldstromen.

Arend Van 't Oever
Arend Van 't Oever Biotechnologie
  • #1
  • 6 mrt '23
  • 18:31

Googelen met getallen blijft doorgaan.
Wederom wordt er van alles toegerekend aan landbouw (koeling, transport) en gebruik van een LCA versus reguliere "end-of-pipe"/uitlaat uitstoot van andere sectoren. De gebruikte database (Poore and Nemecek) is onderling al te verschillend om goede gegevens en dit soort conclusies te trekken. Zo kom je er wel.

Dat neemt niet weg dat het een onsje minder kan, maar de impact is overdreven.

Ik vind een reactie niet ok

Help de schrijver de juiste toon te vinden waarop je naar hem of haar wilt luisteren.
Klik op de naam van de schrijver en gebruik het "Stuur een mail" veld op zijn of haar profiel om je bericht te versturen.

sluit

Log in om te reageren en duimen uit te delen. Nog geen account? Meld je nu aan!

Lees alles over reageren in de gespreksregels.