De WUR kwam met fascinerend nieuws. Als we slim zijn, kunnen we zo vissen dat er meer in plaats van minder vis komt.
"Onderzoek van een internationaal team met onder andere onderzoekers van Wageningen UR laat zien dat visvangst er toe kan leiden dat er bij vissen evolutionaire genetische veranderingen plaatsvinden, waardoor de vissen sneller groeien en eerder geslachtsrijp zijn. Goed management van de visvangst kan er voor zorgen dat daardoor ook de opbrengst voor de vissers stijgen. Is de vangstdruk echter te hoog, dan werken genetische veranderingen juist negatief en treden er economische verliezen op."
Dat valt te lezen op de website van de WUR. Het onderzoek werd gepubliceerd in de PNAS. Andries Richter die er als Nederlander en Wageninger aan werkte zegt: “Op dit moment wordt in beheersplannen voor de visserij geen rekening gehouden met de evolutionaire effecten van bevissing. Het belangrijkste doel van ons onderzoek was om te kijken of evolutie ook economisch relevant is.”
Het antwoord op die vraag lijkt dus bevestigend te zijn. Richter geeft aan dat het team onderzoekers nu voor kabeljauw heeft aangetoond dat succesvol wildbeheer van vis mogelijk is. Verder zullen we nog veel meer van andere soorten en hun rol in het gehele zee-ecosysteem moeten leren begrijpen om er echt goed in te worden. Maar als het lukt, dan hebben we dus wild eten uit de zee dat we prima kunnen managen.
Fotocredits: vissersboot bij krachtige zee, uitsnede, Anneke van Beek
Dit artikel afdrukken
Dat valt te lezen op de website van de WUR. Het onderzoek werd gepubliceerd in de PNAS. Andries Richter die er als Nederlander en Wageninger aan werkte zegt: “Op dit moment wordt in beheersplannen voor de visserij geen rekening gehouden met de evolutionaire effecten van bevissing. Het belangrijkste doel van ons onderzoek was om te kijken of evolutie ook economisch relevant is.”
Het antwoord op die vraag lijkt dus bevestigend te zijn. Richter geeft aan dat het team onderzoekers nu voor kabeljauw heeft aangetoond dat succesvol wildbeheer van vis mogelijk is. Verder zullen we nog veel meer van andere soorten en hun rol in het gehele zee-ecosysteem moeten leren begrijpen om er echt goed in te worden. Maar als het lukt, dan hebben we dus wild eten uit de zee dat we prima kunnen managen.
Fotocredits: vissersboot bij krachtige zee, uitsnede, Anneke van Beek
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Visvaartuig op kalme zee zal u bedoelen, onderschriftenschrijver.
Ik zei het ook al, maar zo noemde de fotograaf haar foto toch echt.
De zee zou best krachtig kunnen zijn, een op het eerste gezicht slappe tinus kan ook best krachtig zijn. Je kunt je heel erg vergissen. Krachtig is een terminologie die pas blijkt als het er op aan komt. Hoe willen jullie nu beoordelen of deze zee niet krachtig is? Hè? Zuiver redeneren heren, niet van dat halfbakken gedoe! Op zo'n manier wordt de wereld kapot geredeneerd.
Ik zou het vooral bij het onderwerp willen houden: de natuur valt te sturen, als we er maar slim genoeg voor kunnen worden.
Hendrik J. Anders 3, een slappe tinus kan ook best krachtig zijn?? Wouter heeft verstand van water en zee.