Kamsma's tafelgenoot stelde een kritische vraag: "Maar hoe weet je zo zeker dat dit skrei is? Heb je een keurmerk gezien? Heb je ’m überhaupt vergeleken met kabeljauw?”

Want skrei is óók kabeljauw maar afkomstig van de Lofoten. Volgens deskundigen die Kamsma raadpleegt weet je dat het skrei is omdat hij nú te koop is: gewone kabeljauw zou nu 'zwanger zijn'; ‘kuitziek’ noemen vissers dat. Het vlees zou grauw en slap zijn en minder vlees op de graat hebben. Daarom moet je wel skrei nemen, vertelt Kamsma haar lezers met zoveel woorden.

Maar dat is pure marketingpraat. Skrei heet skrei omdat dat de naam is die de Noren aan de kabeljauw geven die in de wintermaanden bij de Lofoten arriveert om er te paaien (dus vol kuit). Het is een magere vis die vanuit het poolgebied is komen zwemmen naar zijn paaigronden bij de Lofoten en al zijn energie heeft gestoken in de vorming van hom en kuit. De Noren waren vanouds blij als de vis eindelijk weer gesignaleerd werd en noemden het dier skrei, 'zwerver'. Het was een buitenkansje voor de Noren. Extra vis in de winter.

Alle fraaie Lofotenverhalen en zwangerschapsverhalen zijn gewoon prijsopdrijvende kletskoek. In dit seizoen is er ook naast kabeljauw ook skrei te koop. Die moet gepromoot worden. Je hoeft je overigens geen zorgen te maken over de visstand. De skrei-visserij in Noorwegen is streng gereglementeerd. Van januari tot april mag er op gevist worden. Daarna niet meer.

Ondertussen ligt er bij mijn visboer op de markt gewoon 'blanke kabeljauwhaas' te koop. En skrei. Best wel een beetje bijzonder, omdat de aanvoer niet groot is en sjieke winkels en restaurants er graag mee dwepen. "Hoe weet je dat het skrei is?", vroeg ik. "Die heeft nog vel; zo krijg ik ze aangeleverd", was het antwoord prompt. Er stak ook nog een prikkertje in, maar dat had volgens de visboer niet veel te betekenen. Voor de foto legde hij een kabeljauwhaasje 'staart aan staart' met de mooi blanke skrei. Allebei mooie vis - en allebei even duur. In Den Oever werd gisteren alleen kabeljauw aangevoerd. Daar laten de kopers zich niet bedotten met zwangerschapsverhalen.
Dit artikel afdrukken