Michel de Groot wilde zijn ervaringen delen naar aanleiding van een bericht hier over E-nrs. Wat is gezond en wat niet? Soms ziet hij door de bomen het bos niet meer.
Als ik in de super mijn winkelwagen vul, krijg ik soms een gevoel dat ik aan alle kanten wordt opgezadeld met allerlei gezonde claims die niet kloppen. Vroeger was ik beslist de ideale prooi voor de marketeers van de voedingsmiddelenindustrie. In die tijd ging gewoon alles in de winkelwagen zonder na te denken. Sinds ik ervoor gekozen heb wat bewuster te gaan leven lukt ze dat steeds minder!
Mijn grote vraag werd: wat is gezond? Heel wat uren zoeken en lezen op internet boden uitkomst. Ik belandde in een ware soap, waar Goede Tijden Slechte Tijden niet tegenop kan.
Melk is goed voor elk? Nee, dat blijkt helemaal niet waar te zijn, want het is alleen voor kalfjes. En de calcium dan, die erin zit, die is toch goed voor mijn botten? Nee, ook al niet waar.
Site’s die dit claimen willen het nog wel eens over sojadrank hebben. Dus zal ik die maar nemen. Dan moet ik oppassen want ik loop de kans genetisch gemanipuleerde soja binnen te krijgen. En daar zitten heel veel nadelen aan.
Ik heb ook nog margarine nodig. Is Becel gezond? Dan toch maar een ander merk, maar ik durf het niet meer te kopen, want "de een zijn dood, smeert de ander op z'n brood"! Ook lees ik daar dat de samenstelling van margarine maar 1 molecuul met plastic verschilt, en dat het 27 ingrediënten heeft die ook in verf zitten. Nou, dan zal dat dus ook wel niet gezond voor mij zijn.
Volgens velen op internet zijn chips uit den boze. En die wil ik niet laten staan. Qua chips dacht ik er goed aan te doen die ene te nemen zonder E-nummers. Dus die van Hoeksche Waard. Deze bevatten geen kunstmatige smaakstoffen of allergenen las ik op hun site. Helaas vergaten ze te melden dat er toch wel acrylamide in zat.
Als er al iets gezond is, zit het soms in een plastic verpakking. Pas op, denk ik dan, want straks beginnen mijn borsten te groeien! In plastic verpakkingen kan namelijk BPA (Bisphenol‐A) zitten. Dat is een chemische stof die hormonen nabootst. BPA is in zeer lage dosering aanwezig maar is kankerverwekkend, veroorzaakt onvruchtbaarheid en verstoort de hormoonhuishouding.
En zo kan ik nog lang doorgaan. Wat me opviel is dat veel site’s mij bang praten, om me vervolgens naar hun webshop te loodsen waar je alles kunt kopen wat wel gezond is. Superfoods zoals açai, maca, spirulina moet je hebben. Wat is er mis met broccoli denk ik dan?
Ik denk dat ik met simpel boerenverstand ver genoeg kom om de voor mij juiste keuzes te maken. Ik volg geen goeroe, vertrouw liever op mijn intuïtie en luister naar mijn lichaam. Vertel eens, hoe doe jij het?
Fotocredits: whologwhy
Dit artikel afdrukken
Mijn grote vraag werd: wat is gezond? Heel wat uren zoeken en lezen op internet boden uitkomst. Ik belandde in een ware soap, waar Goede Tijden Slechte Tijden niet tegenop kan.
Melk is goed voor elk? Nee, dat blijkt helemaal niet waar te zijn, want het is alleen voor kalfjes. En de calcium dan, die erin zit, die is toch goed voor mijn botten? Nee, ook al niet waar.
Site’s die dit claimen willen het nog wel eens over sojadrank hebben. Dus zal ik die maar nemen. Dan moet ik oppassen want ik loop de kans genetisch gemanipuleerde soja binnen te krijgen. En daar zitten heel veel nadelen aan.
Ik heb ook nog margarine nodig. Is Becel gezond? Dan toch maar een ander merk, maar ik durf het niet meer te kopen, want "de een zijn dood, smeert de ander op z'n brood"! Ook lees ik daar dat de samenstelling van margarine maar 1 molecuul met plastic verschilt, en dat het 27 ingrediënten heeft die ook in verf zitten. Nou, dan zal dat dus ook wel niet gezond voor mij zijn.
Volgens velen op internet zijn chips uit den boze. En die wil ik niet laten staan. Qua chips dacht ik er goed aan te doen die ene te nemen zonder E-nummers. Dus die van Hoeksche Waard. Deze bevatten geen kunstmatige smaakstoffen of allergenen las ik op hun site. Helaas vergaten ze te melden dat er toch wel acrylamide in zat.
Als er al iets gezond is, zit het soms in een plastic verpakking. Pas op, denk ik dan, want straks beginnen mijn borsten te groeien! In plastic verpakkingen kan namelijk BPA (Bisphenol‐A) zitten. Dat is een chemische stof die hormonen nabootst. BPA is in zeer lage dosering aanwezig maar is kankerverwekkend, veroorzaakt onvruchtbaarheid en verstoort de hormoonhuishouding.
En zo kan ik nog lang doorgaan. Wat me opviel is dat veel site’s mij bang praten, om me vervolgens naar hun webshop te loodsen waar je alles kunt kopen wat wel gezond is. Superfoods zoals açai, maca, spirulina moet je hebben. Wat is er mis met broccoli denk ik dan?
Ik denk dat ik met simpel boerenverstand ver genoeg kom om de voor mij juiste keuzes te maken. Ik volg geen goeroe, vertrouw liever op mijn intuïtie en luister naar mijn lichaam. Vertel eens, hoe doe jij het?
Fotocredits: whologwhy
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Hoe doe je dat, luisteren naar je intuitie?
Ik doe het zo:
-ik weiger me angst of onbehagen te laten aanpraten,
-koop weinig hyperverwerkt voedsel,
-vertrouw op variatie en gezond verstand (of tradities?),
-en op hoe we in Europa voedselveiligheid regelen. Dus liever een E-nummer dat zich heeft bewezen dan vage superfoods.
Maar toch kom ik tot zo te zien tot andere keuzes dan Michel. Sojadrank en margarine koop ik niet.
Ik probeer vooral dingen te eten die men al heel erg lang eet. Dus geen margarine (buiten dat het vies is) maar gewoon boter, en nog meer van dat soort zaken. En als ik kook dan doe ik dat zonder pakjes.
@Josien: Tradities zijn een leuke. Alleen: wij hadden als traditie patat op zaterdag en pannekoeken met stroop op zondag (toen nog zonder tussen-n!). De 'tradities' waarmee men opgroeit zijn de laatste decennia niet meer de tradities waarop je blindelings moet vertrouwen.
Persoonlijk mik ik op hoge voedingswaarde, en dan blijven er niet veel producten met E-nummers meer over. Maar het is een aardige struggle geweest om daar te komen, want je moet je eerst loswrikken van tientallen jaren aan 'tradities'..
Otto, helemaal waar! vandaar die volgorde: variatie, gezond verstand en traditie tussen haakjes. En traditie is dan ook een beetje bedoeld zoals bij Tim.
Wat versta jij onder hoge voedingswaarde? Nog zo iets waar je heel veel kanten mee op kunt. Ik denk dan aan reuzel. Of notenrepen. Of van die gelletjes die fietsers opslurpen.