Mijn grote vraag werd: wat is gezond? Heel wat uren zoeken en lezen op internet boden uitkomst. Ik belandde in een ware soap, waar Goede Tijden Slechte Tijden niet tegenop kan.
Melk is goed voor elk? Nee, dat blijkt helemaal niet waar te zijn, want het is alleen voor kalfjes. En de calcium dan, die erin zit, die is toch goed voor mijn botten? Nee, ook al niet waar.
Site’s die dit claimen willen het nog wel eens over sojadrank hebben. Dus zal ik die maar nemen. Dan moet ik oppassen want ik loop de kans genetisch gemanipuleerde soja binnen te krijgen. En daar zitten heel veel nadelen aan.
Ik heb ook nog margarine nodig. Is Becel gezond? Dan toch maar een ander merk, maar ik durf het niet meer te kopen, want "de een zijn dood, smeert de ander op z'n brood"! Ook lees ik daar dat de samenstelling van margarine maar 1 molecuul met plastic verschilt, en dat het 27 ingrediënten heeft die ook in verf zitten. Nou, dan zal dat dus ook wel niet gezond voor mij zijn.
Volgens velen op internet zijn chips uit den boze. En die wil ik niet laten staan. Qua chips dacht ik er goed aan te doen die ene te nemen zonder E-nummers. Dus die van Hoeksche Waard. Deze bevatten geen kunstmatige smaakstoffen of allergenen las ik op hun site. Helaas vergaten ze te melden dat er toch wel acrylamide in zat.
Als er al iets gezond is, zit het soms in een plastic verpakking. Pas op, denk ik dan, want straks beginnen mijn borsten te groeien! In plastic verpakkingen kan namelijk BPA (Bisphenol‐A) zitten. Dat is een chemische stof die hormonen nabootst. BPA is in zeer lage dosering aanwezig maar is kankerverwekkend, veroorzaakt onvruchtbaarheid en verstoort de hormoonhuishouding.
En zo kan ik nog lang doorgaan. Wat me opviel is dat veel site’s mij bang praten, om me vervolgens naar hun webshop te loodsen waar je alles kunt kopen wat wel gezond is. Superfoods zoals açai, maca, spirulina moet je hebben. Wat is er mis met broccoli denk ik dan?
Ik denk dat ik met simpel boerenverstand ver genoeg kom om de voor mij juiste keuzes te maken. Ik volg geen goeroe, vertrouw liever op mijn intuïtie en luister naar mijn lichaam. Vertel eens, hoe doe jij het?
Fotocredits: whologwhy
Michel,
Ik heb ook eens naar de aanbeveling van Wouter de Heij gekeken en ik ben tot de ontdekking gekomen dat het nagenoeg overeenkomt met de veranderingen die ikzelf het afgelopen jaar in mijn eetpatroon heb aangebracht.
Ik voel mij er uitstekend bij en ik raad je aan om ook hier eens mee te beginnen.
Ik wil nog wel een paar kanttekeningen plaatsen bij de keuze van welk artikel je gaat gebruiken:
Zalm. Er zijn twee soorten zalm: wilde zalm en gekweekte zalm. Het is mij bekend dat bij voor het voeden van gekweekte zalm visolie wordt gebruikt. Visolie is ernstig verontreinigd met allerlei stoffen die slecht zijn voor onze gezondheid.
Ik raad iedereen aan om uitsluitend wilde zalm te eten.
Visolie capsules die EPA en DHA bevatten. EPA en DHA zijn twee vetzuren die gemakkelijk geoxideerd worden indien zij in contact komen met zuurstof. Ik gebruik uitsluitend capsules die apart verpakt zijn en dan ook nog eens in combinatie met een capsule asthaxanthine, zeer sterke anti-oxidant, die wilde zalm de rode kleur geeft.
Olie. Ik gebruik uitsluitend cocosolie en extra vergine olijfolie die ik koop in Italie bij een biologisch bedrijf: Fattoria La Vialla, www.flavialla.it, In 1964 heb ik tijdens mijn stage in La Spezia, voor de eerste keer een lezing gevolgd over de waarde van het Mediterrane dieet. Later heb ik nog eens een conferentie over de gezondheids aspecten van olijfolie gevolgd. En ik weet dat er nog al wat wetenschappelijk onderzoek is verricht, bv in Australie. Extra vergine olijfolie kenmerkt zich door de aanwezigheid van drie typen anti-oxidanten: squaleen, polyfenolen en vitamine E. Je kunt zelf googelen wat deze verbindingen voor iemands gezondheid betekenen. Ik heb echter het sterke vermoeden dat sommige producenten squaleen eruit halen en duur verkopen aan de cosmetische industrie.
Op het etiket zul je ook nooit de hoeveelheid ( 0,5% ) squaleen aantreffen, wel bv dat er 0% cholesterol in zit. Je moet weten dat uit squaleen juist cholesterol gemaakt wordt. Een beetje verwarrend dus, maar er valt nog wel wat meer over de inhoud van dit soort etiketten te zeggen.
Vitamine D. Gebruik uitsluiten D3. Zie de website van Ron Fonteine:
www.leefbewust.com
Tenslotte. Volgens mij is het gezondste fruit de Gojibes. Vooral voor diegenen die hun ogen gezond willen houden, want deze zijn zeer rijk aan zeaxanthine, een van de E-nummers. 161. Verder vindt je deze stof vooral in oranje paprika's, maar zeer weinig in groene groente. Maculadegeneratie is een irreversibel proces en je kunt misschien door de juiste voeding het proces uitstellen. Zorg er daarom ook voor dat je voldoende Se en Zn binnenkrijgt. En houdt er rekening mee dat, indien je ACE remmers gebruikt deze Zn via de urine uit je lichaam verwijderen, aanbeveling van FDA.
Een laatste tip: zet nooit thee of koffie door heet water uit de kraan te gebruiken
Koud kraanwater bevat koper in een hoeveelheid, die je homeopatische verdunning zou kunnen noemen. Die hoeveelheid verandert snel indien je heet water gebruikt. En teveel koper zou wel eens Alzheimer kunnen veroorzaken.
En loop iedere avond 7 km in 1 uur.
Succes ermee en met dank aan Wouter de Heij voor dit duidelijke verhaal.