Zalmverwerker Foppen heeft de oorzaak achterhaald van de salmonellabesmetting die het bedrijf vorige week noodzaakte tot een grootschalige terugroepactie. Zowel onafhankelijke onderzoekers als het eigen laboratorium komen tot de conclusie dat een ontwerpfout - poreuze zalmschalen - in een van de Griekse productielijnen tot de besmetting heeft geleid. De keuze voor de nieuwe schalen was ingegeven door de wens van Foppen om het verwerkingsproces duurzamer te maken.
Als gevolg van de salmonellabesmetting zijn in Nederland 550 ziektegevallen gemeld. Vermoedelijk zijn drie ouderen overleden aan de gevolgen van de voedselvergiftiging. De besmette zalm is meteen uit de winkels gehaald.
Uit onderzoek is nu gebleken dat in een van de zes productielijnen in het Griekse Preveza sinds zes maanden een nieuw type zalmschaal werd gebruikt. Deze schalen waren ingezet om productietechnische en duurzaamheidsvoordelen te behalen. In de praktijk bleken ze poreus te zijn, waardoor bacteriële verontreiniging in de schalen vastgehouden kon worden. Een externe menselijke besmetting heeft de Salmonella Thompson bacterie waarschijnlijk in de schalen doen belanden.
Foppen meldt inmiddels weer te zijn overgestapt op schalen voor eenmalig gebruik.
Fotocredits: Joseph Wu Origami
Dit artikel afdrukken
Uit onderzoek is nu gebleken dat in een van de zes productielijnen in het Griekse Preveza sinds zes maanden een nieuw type zalmschaal werd gebruikt. Deze schalen waren ingezet om productietechnische en duurzaamheidsvoordelen te behalen. In de praktijk bleken ze poreus te zijn, waardoor bacteriële verontreiniging in de schalen vastgehouden kon worden. Een externe menselijke besmetting heeft de Salmonella Thompson bacterie waarschijnlijk in de schalen doen belanden.
Foppen meldt inmiddels weer te zijn overgestapt op schalen voor eenmalig gebruik.
Fotocredits: Joseph Wu Origami
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Zalm kan je ook gewoon pascaliseren. "Ze" willen er echter niet aan.
Als dit zo is, dan maak ik me nog meer zorgen. Klassieke Hygienic Design fouten m.b.t. keuze van materialen mogen op dit niveau niet meer gemaakt worden. We leven niet meer in de jaren 70. En als dit zo is, dan is dat een sterke aanwijzing dat Foppen sterk heeft bezuinigd op competent personeel. Elke ervaren QA manager met voldoende (bij)scholing op hygienic design weet dit (of zou dit moeten weten). Wij geven bij multinationals training op dit vlak (en dus is deze reactie ook een beetje reclame voor TOP b.v. ;-) ). Volgens de statistieken gaan er overigens rond de 20 mensen sterven door deze besmetting.
Vorige jaar hadden we EHEC, mijn stelling is. Te klein is risicovol mbt voedselveiligheid, maar te groot levert ook meer risico's op (de kans is boven een bepaalde schaalgrootte niet groter of kleiner, maar er worden meer producten bij een incident besmet, waardoor uiteindelijk het risico groter wordt). Ook dit is bekend bij specialisten, maar wordt bij vers-producenten, sommige huismerkleveranciers of ambachtelijke producenten genegeerd.
Een solied deel van de verwerking gebeurde in Griekenland. Volgens sommige bronnen werd de pekel gemengd in China ???
@Wouter,
Bij mijn voormalig werkgever (een van nederlands grootste machinebouwers) worden dezelfde klassieke fouten in hygiënisch ontwerp gemaakt. Poreuze oppervlakken die in direct contact staan met rauw vlees. Ongevraagde adviezen (kritiek) werd destijds niet gewaardeerd. Wie weet wachten ons in de nabije toekomst dus nog wel meer van deze uitbraken.
Meer achtergrondinformatie is altijd welkom.
Zoals,
-welke dag was de besmetting, wanneer kwam men erachter, Juni 2012?
-wanneer werd het publiek geinformeerd, eind September?
-is dat lang, of is dat een normale tijdsduur?
Wat ik wel snap is,
-dat men media aandacht heeft voor het probleem, en zo consumenten bereikt.
-dat men de zalmen uit de winkels haalt etc.
Wat ik niet snap,
-waarom worden op de plekken waar de spullen liggen en verkocht worden, op de bewuste dag en weken erna, dus geen borden of waarschuwingen opgehangen?
-of bij een winkel als vb AH, bij de ingang, plek vekoop en kassa de eigen klanten er niet op gewezen worden dat ze een dag eerder misschien zeer risicovolle producten heef gekocht, en dus in de vriezer had liggen?
Volgens mij is dat niet gebeurd, zo wel lees ik dat graag?
Dat is toch raar?
RIVM zegt waarschijnlijk 17 doden?
http://nos.nl/artikel/428875-doden-door-salmonellauitbraak.html
-video file dus.
-misschien zijn 15 doden wel gevallen, na de dag qua publiciteit omdat men het nog in de koelkast of vriezer had liggen, en die week even geen media had of keek etc, maar wel leuk winkelde bij de super, maar er geen waarschuwingen waren?
Is dat geen rol van de CBl om de supermarkten daar op te wijzen, als ze het al niet zelf snappen, op het risico en de informatie plicht in de winkel, ingang, uitgang, kassa etc.
Wat is de taak van het CBL eigenlijk, lijkt mij meer, en meer een overbodige club te worden, immers supermarkten als ah en jumbo gingen ook gewoon 2% korting opleggen naar eigen inzicht.
Het is toch een koepel de CBL?
De CBL beloofde ook plactic inzameling dmv oranje containers etc, zodat de supermarkten geen statiegeld flessen meer hoeft in te nemen.
Zou fijn zijn als er een update kwam qua plastic inzameling ook.
Dat is wel vaker met nieuws, leuk dat het er is, maar fijner is als er na 6 of 12 maanden eens gechecked wordt of de beloofde dingen wel worden opgepakt etc.