De slechte zomer heeft een forse stijging van de voedselprijzen tot gevolg. Graan, biobrandstoffen, vlees, de prijzen rijzen wereldwijd de pan uit. Maar ook dichter bij huis gaan we de zomergevolgen in onze portemonnaie voelen: aardappelen, prei en kool worden flinke duurder.
Het Belgische RetailDetail vertaalt de abstractie van de wereldwijd stijgende voedselprijzen naar de Vlaamse en Nederlandse werkelijkheid.
Het weer in het voorjaar en zomer was niet bevorderlijk voor een goede ontwikkeling van de aardappelen. De oogst valt dit jaar daarom tegen. Vorig jaar was er nog sprake van een recordoogst, de boeren raakten hun aardappelen zelfs aan de straatstenen (van de Dam) nog niet kwijt. Dit jaar voorspelt landbouwexpert Luc Busschaert een prijsstijging tot wel 40 procent. Dat gaat de consument ook merken in zijn favoriete snack. De Nederlandse radiozender BNR meldt vanmorgen dat de prijs van een patatje ook stevig omhoog zal gaan.
Maar de prijsstijgingen blijven niet beperkt tot de aardappel. De meeste groenten die in de zomer verbouwd worden, hebben te lijden gehad van het slechte weer. Busschaert voorspelt: "Zo zal prei dit najaar dubbel zo duur zijn als vorig jaar. Ook de prijzen van veldgewassen, zoals spruiten en koolgewassen, zullen gemiddeld 8 tot 12% stijgen". Andere versproducten, zoals zuivel en vlees, ontspringen de dans niet: "Voor zuivelproducten zal u 2 tot 4% meer moeten betalen en ook rundsvlees wordt 2 tot 5% duurder, door de gestegen prijzen van het krachtvoeder en de afname van de veestapel."
De grote 'ver van mijn bed' show komt dan toch heel dichtbij. Op Vilt.be zegt Xavier Gellynck, professor landbouweconomie aan de Universiteit Gent: “De stijgende voedselprijzen vreten een deel van onze koopkracht weg. Het leeuwendeel zit natuurlijk bij de stijgende energie-, brandstof- en huurkosten, maar vooral gezinnen waar een aanzienlijk groter deel van het huishoudbudget naar voeding gaat, voelen die stijgende voedselprijzen.”
Fotocredits: Frans & all, aardappeloogst
Dit artikel afdrukken
Het weer in het voorjaar en zomer was niet bevorderlijk voor een goede ontwikkeling van de aardappelen. De oogst valt dit jaar daarom tegen. Vorig jaar was er nog sprake van een recordoogst, de boeren raakten hun aardappelen zelfs aan de straatstenen (van de Dam) nog niet kwijt. Dit jaar voorspelt landbouwexpert Luc Busschaert een prijsstijging tot wel 40 procent. Dat gaat de consument ook merken in zijn favoriete snack. De Nederlandse radiozender BNR meldt vanmorgen dat de prijs van een patatje ook stevig omhoog zal gaan.
Maar de prijsstijgingen blijven niet beperkt tot de aardappel. De meeste groenten die in de zomer verbouwd worden, hebben te lijden gehad van het slechte weer. Busschaert voorspelt: "Zo zal prei dit najaar dubbel zo duur zijn als vorig jaar. Ook de prijzen van veldgewassen, zoals spruiten en koolgewassen, zullen gemiddeld 8 tot 12% stijgen". Andere versproducten, zoals zuivel en vlees, ontspringen de dans niet: "Voor zuivelproducten zal u 2 tot 4% meer moeten betalen en ook rundsvlees wordt 2 tot 5% duurder, door de gestegen prijzen van het krachtvoeder en de afname van de veestapel."
De grote 'ver van mijn bed' show komt dan toch heel dichtbij. Op Vilt.be zegt Xavier Gellynck, professor landbouweconomie aan de Universiteit Gent: “De stijgende voedselprijzen vreten een deel van onze koopkracht weg. Het leeuwendeel zit natuurlijk bij de stijgende energie-, brandstof- en huurkosten, maar vooral gezinnen waar een aanzienlijk groter deel van het huishoudbudget naar voeding gaat, voelen die stijgende voedselprijzen.”
Fotocredits: Frans & all, aardappeloogst
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Op naar de utopische 20% (in Nederland dan...)!
Zucht, daar gaan we weer. 'Het bakje patat wordt duurder vanwege een zeer slechte aardappeloogst'. Het omgekeerde heb ik nog nóóit gehoord. Vorig jaar lagen de aardappelen ongeveer gratis voor het opscheppen. Daar heb ik bij aankoop van patatje in de snackbar niks van gemerkt.
Laten we even rekenen aan een portie patat.
Aardappelprijs termijnmarkt:
http://www.agrifutures.nl/nl/124/koersen/
2011: 10-14 cent/kilo
2012: 25 cent
Patatprijs in Haren(Gr):
http://www.snackenbroodjeshuisjongman.nl/
1,50 euro/portie patat
Een portie patat weegt ongeveer 150 gram. Laten we voor het gemak even rekenen met 5 bakjes uit een kilo aardappelen (geschild, beetje snippertjes afval, vochtverlies, beetje vet erbij).
Vorig seizoen was de prijs van aardappelen ongeveer 10 cent, dus 2 cent per bakje friet. Dit jaar verdubbeld de aardappelprijs dus zou een bakje friet 2 cent duurder mogen zijn. Nou vooruit, maak het dan 3 cent duurder, en dan niet meer zeuren..
Helemaal mee eens Lourens. Toen de aardappelprijs ongekend hoog was enkele jaren geleden, is de patat ook een stuk duurder geworden, zonder in het jaar daarna weer goedkoper te worden. Er zit een hoop speculatie in.
Overigens zijn melk en brood al duurder geworden in het laatste jaar, het standaardbrood (afgezien van aanbiedingen) is ongeveer 30% in prijs is gestegen.
We wachten de rapportage over de inflatiecijfers wel af komend najaar en winter. Dan blijkt vanzelf of 'dure voeding' daarin een voornaam thema is.
Beetje merkwaardig stukje. Er lopen namelijk twee verhalen door elkaar, die eigenlijk weinig met elkaar te maken hebben. Namelijk de wereldwijd stijgende graanprijzen, door misoogsten in combinatie met historisch lage voorraden, en de relatieve schaarste aan groenten en aardappelen hier. Vooral vlees wordt duurder door de hoge graanprijzen/voerprijzen. Brood zou hooguit een cent of 5 duurder mogen worden, kijkend naar de grondstofprijs, maar ook daar ligt een relatie.
Het feit dat aardappelen en groente dit jaar duurder zijn heeft weinig te maken met 'de trend' van stijgende voedselprijzen. Het is een markt op zich. Binnen Europa kun je verse waar nog wel verslepen, maar er is geen mondiale markt voor broccoli of verse aardappelen. De prijs is nu hoog vanwege een combinatie van een kleiner areaal, geen geweldig weer en daardoor geen geweldige opbrengsten. Er is wel een relatie met de graanprijs. Als de teelt van tarwe voldoende geld op brengt, zijn aardappeltelers geneigd om iets minder aardappelen te telen. Dit jaar is de krimp van het areaal het meest waarschijnlijk een reactie geweest op de erg slechte aardappelprijzen van het jaar ervoor.