Het Belgische RetailDetail vertaalt de abstractie van de wereldwijd stijgende voedselprijzen naar de Vlaamse en Nederlandse werkelijkheid.

Het weer in het voorjaar en zomer was niet bevorderlijk voor een goede ontwikkeling van de aardappelen. De oogst valt dit jaar daarom tegen. Vorig jaar was er nog sprake van een recordoogst, de boeren raakten hun aardappelen zelfs aan de straatstenen (van de Dam) nog niet kwijt. Dit jaar voorspelt landbouwexpert Luc Busschaert een prijsstijging tot wel 40 procent. Dat gaat de consument ook merken in zijn favoriete snack. De Nederlandse radiozender BNR meldt vanmorgen dat de prijs van een patatje ook stevig omhoog zal gaan.

Maar de prijsstijgingen blijven niet beperkt tot de aardappel. De meeste groenten die in de zomer verbouwd worden, hebben te lijden gehad van het slechte weer. Busschaert voorspelt: "Zo zal prei dit najaar dubbel zo duur zijn als vorig jaar. Ook de prijzen van veldgewassen, zoals spruiten en koolgewassen, zullen gemiddeld 8 tot 12% stijgen". Andere versproducten, zoals zuivel en vlees, ontspringen de dans niet: "Voor zuivelproducten zal u 2 tot 4% meer moeten betalen en ook rundsvlees wordt 2 tot 5% duurder, door de gestegen prijzen van het krachtvoeder en de afname van de veestapel."

De grote 'ver van mijn bed' show komt dan toch heel dichtbij. Op Vilt.be zegt Xavier Gellynck, professor landbouweconomie aan de Universiteit Gent: “De stijgende voedselprijzen vreten een deel van onze koopkracht weg. Het leeuwendeel zit natuurlijk bij de stijgende energie-, brandstof- en huurkosten, maar vooral gezinnen waar een aanzienlijk groter deel van het huishoudbudget naar voeding gaat, voelen die stijgende voedselprijzen.”

Fotocredits: Frans & all, aardappeloogst