Onderzoekers ontdekten dat koemelk mogelijk zorgt voor excessieve groeisignalen aan de prostaat. Die signalen kunnen de oorzaak zijn van prostaatkanker, de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen in de Westerse wereld.
De onderzoekers, waaronder de bekende paleomedicus Loren Cordain, publiceerden de resultaten van hun onderzoek gisteren in Nutrition and Metabolism. Zij stellen dat epidemiologische aanwijzingen laten zien dat in bevolkingsgroepen met een hoge zuivelconsumptie, de natuurlijke beschermingsmechanismen tegen prostaatkanker ontregeld raken. Zij stellen dat de hoge melkconsumptie in Westerse landen een goede verklaring kan zijn voor het ontstaan van prostaatkanker. In Westerse landen ziet men 80-100 gevallen van prostaatkanker op 100.000 inwoners, in Afrika en Azië zijn dat er 10-20.
Het mechanisme is gekoppeld aan een enzym, mTORC1. Het blijkt dat dit enzym anders reageert op de eiwitten in moedermelk dan op die in koemelk. De langdurige inname van koemelkeiwitten zorgt ervoor dat mTORC1 overgestimuleerd wordt en 'op hol slaat'. Daarmee kan het een ketenreactie in gang zetten die leidt tot de ontwikkeling van prostaatkanker.
In de jaren dertig stelden voedingsdeskundigen zich op het standpunt dat koemelk 'just food' was. Aangezien het heersende inzicht op dat moment was dat melk goed was voor babies en jonge kinderen (lagere kindersterfte, hogere vruchtbaarheid, grotere en langere kinderen), kreeg zuivel een vaste plaats in de voedingsadviezen, tot ver in de adolescentie. Het zojuist gepubliceerde onderzoek concludeert dat moedermelk een complex 'soortspecifiek endrocien signaleringssysteem' is. Langdurige borstvoeding geeft een zekere bescherming tegen (prostaat)kanker. Koemelk niet en leidt zelfs tot effecten die de natuurlijke beschermingsmechanismen ongedaan maken. De onderzoekers stippen bovendien aan dat in commercieel verkrijgbare melk het vrouwelijke hormoon estrogeen voorkomt dat deze effecten kan versterken. Dit is het gevolg van het doormelken van moederdieren gedurende het grootste deel van de dracht. Pas aan het einde van een zwangerschap wordt een aanstaande moeder drooggezet.
Het lijkt aannemelijk dat overvloedige en langdurige inname van koemelkeiwitten (niet alleen in de vorm van melk, maar ook als spieropbouw-stimulerende voedingssupplementen) zorgt voor kwalijke gevolgen op lange termijn. De onderzoekers bepleiten het stellen van nieuwe plafonds voor een gezonde inname van melk- en andere zuivelproducten.
Dit nieuws zou in Nederland aandacht moeten krijgen nu de zuivelindustrie zwaar inzet op de promotie van melk met de campagne en website The Milk Story. Recent kwam melk in opspraak door opmerkingen van de professoren Martijn Katan en Walter Willett.
De tekst van het onderzoek is gratis te downloaden.
Fotocredits: design to forget
Dit artikel afdrukken
Het mechanisme is gekoppeld aan een enzym, mTORC1. Het blijkt dat dit enzym anders reageert op de eiwitten in moedermelk dan op die in koemelk. De langdurige inname van koemelkeiwitten zorgt ervoor dat mTORC1 overgestimuleerd wordt en 'op hol slaat'. Daarmee kan het een ketenreactie in gang zetten die leidt tot de ontwikkeling van prostaatkanker.
In de jaren dertig stelden voedingsdeskundigen zich op het standpunt dat koemelk 'just food' was. Aangezien het heersende inzicht op dat moment was dat melk goed was voor babies en jonge kinderen (lagere kindersterfte, hogere vruchtbaarheid, grotere en langere kinderen), kreeg zuivel een vaste plaats in de voedingsadviezen, tot ver in de adolescentie. Het zojuist gepubliceerde onderzoek concludeert dat moedermelk een complex 'soortspecifiek endrocien signaleringssysteem' is. Langdurige borstvoeding geeft een zekere bescherming tegen (prostaat)kanker. Koemelk niet en leidt zelfs tot effecten die de natuurlijke beschermingsmechanismen ongedaan maken. De onderzoekers stippen bovendien aan dat in commercieel verkrijgbare melk het vrouwelijke hormoon estrogeen voorkomt dat deze effecten kan versterken. Dit is het gevolg van het doormelken van moederdieren gedurende het grootste deel van de dracht. Pas aan het einde van een zwangerschap wordt een aanstaande moeder drooggezet.
Het lijkt aannemelijk dat overvloedige en langdurige inname van koemelkeiwitten (niet alleen in de vorm van melk, maar ook als spieropbouw-stimulerende voedingssupplementen) zorgt voor kwalijke gevolgen op lange termijn. De onderzoekers bepleiten het stellen van nieuwe plafonds voor een gezonde inname van melk- en andere zuivelproducten.
Dit nieuws zou in Nederland aandacht moeten krijgen nu de zuivelindustrie zwaar inzet op de promotie van melk met de campagne en website The Milk Story. Recent kwam melk in opspraak door opmerkingen van de professoren Martijn Katan en Walter Willett.
De tekst van het onderzoek is gratis te downloaden.
Fotocredits: design to forget
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Klinkt plausibel en ziet er serieus uit. Probeer het onderzoek maar eens te lezen... Maar het is epidemiologisch verband (altijd tricky) en is het gecorrigeerd voor het feit dat Westerse mannen ouder worden en dus meer gevallen van prostaatkanker voor zullen komen? En er kunnen wellicht allerlei andere oorzaken meespelen...
Interessant artikel. Daar willen we als The Milk Story zeker ook aandacht aan geven.
Overigens jammer dat jullie The Milk Story nog steeds zien als promotie van melk terwijl het een online platform is voor open stakeholderdialoog over alle maatschappelijke aspecten van de productie en consumptie van zuivel.
Milk Story, ik ben bang dat de redactie simpelweg het geld heeft gevolgd en geconstateerd heeft dat de zuivelindustrie het platform financiert. Onafhankelijkheid is te regelen via bestuurlijke structuren; geef ons aan hoe dat is gebeurd dan hoeven we het daar niet meer over te hebben.
Hebben jullie inmiddels een verwijzing naar dit artikel opgenomen?
Jarenlang zijn er ook hormonen gebruikt bij de Nederlandse rundveehouders. Ook in die rapporten worden er linken gelegt naar o.a. kanker en afwijkingen vooral naar de geslachtsdelen bij man en vrouw en vruchtbaarheid. Ook daarin wordt het vrouwelijk hormoon estrogeen benoemd met zijn versterkend karakter
Jack, misschien is 'gewoon melk' wel de groeimotor en zouden dezelfde effecten op kunnen treden bij biologische of zelfs DB-melk. Dat is een veel te snelle conclusie, maar dit onderzoek is aanleiding voor een gedachte aan de hypothese, om het maar eens zo voorzichtig te stellen. Dan kunnen de 'middelen' voor één keertje vrij af nemen als daders van alle kwaad.