Liefhebbers van etenswaren die gegarandeerd vrij zijn van genetisch gemanipuleerde ingredienten krijgen het steeds moeilijker.
Het Britse bedrijf Ulrick & Short trekt aan de bel. Het ontwikkelt 'clean label' zetmelen, eiwitten, vezels en meel van tarwe, tapioca, mais, rijst en zoete aardappelen en wil volledig GMO-vrij te zijn. Dat blijkt steeds moeilijker.
In een artikel in FoodNavigator geven de ingrediëntenmakers aan dat het steeds lastiger wordt om gegarandeerd GMO-vrije ingrediënten te vinden. Dat heeft er vooral mee te maken dat de grote verwerkingsfabrieken niet in staat zijn de stromen honderd procent gescheiden te houden. Om op optimale capaciteit te kunnen werken, vullen deze bulkverwerkers hun grondstoffenvoorraden aan met granen van buiten de EU. "Het wordt steeds moeilijker om deze 'top-up supplies' apart te houden". De GMO-vrije granen lopen gewoon door dezelfde buizen en silo's als de wel genetisch gemanipuleerde soorten.
Consequentie van deze situatie is dat gegarandeerd gescheiden verwerkte grondstoffen duurder worden, zodat de prijzen voor voedingsmiddelenproducenten en consumenten gaan stijgen. Misschien wel zoveel dat mensen hun verzet tegen GMO opgeven: "Er komt een omslagpunt waarbij consumenten zeggen, als [GMO-vrij] zóveel gaat kosten, doe mij dan maar GMO.'"
Voor 'clean label' bestaat geen universele definitie, maar de grote lijn is wel duidelijk: zonder toegevoegde kunstmatige geur- of smaakstoffen, 100 procent natuurlijk, E-nummervrij, ambachtelijk, volgens eigen recept, zonder conserveringsmiddelen. En voor sommigen dus ook GMO-vrij.
Fotocredits: gasdub
Dit artikel afdrukken
In een artikel in FoodNavigator geven de ingrediëntenmakers aan dat het steeds lastiger wordt om gegarandeerd GMO-vrije ingrediënten te vinden. Dat heeft er vooral mee te maken dat de grote verwerkingsfabrieken niet in staat zijn de stromen honderd procent gescheiden te houden. Om op optimale capaciteit te kunnen werken, vullen deze bulkverwerkers hun grondstoffenvoorraden aan met granen van buiten de EU. "Het wordt steeds moeilijker om deze 'top-up supplies' apart te houden". De GMO-vrije granen lopen gewoon door dezelfde buizen en silo's als de wel genetisch gemanipuleerde soorten.
Consequentie van deze situatie is dat gegarandeerd gescheiden verwerkte grondstoffen duurder worden, zodat de prijzen voor voedingsmiddelenproducenten en consumenten gaan stijgen. Misschien wel zoveel dat mensen hun verzet tegen GMO opgeven: "Er komt een omslagpunt waarbij consumenten zeggen, als [GMO-vrij] zóveel gaat kosten, doe mij dan maar GMO.'"
Voor 'clean label' bestaat geen universele definitie, maar de grote lijn is wel duidelijk: zonder toegevoegde kunstmatige geur- of smaakstoffen, 100 procent natuurlijk, E-nummervrij, ambachtelijk, volgens eigen recept, zonder conserveringsmiddelen. En voor sommigen dus ook GMO-vrij.
Fotocredits: gasdub
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Het Britste bedrijf trekt aan de bel. Waarschijnlijk omdat ze zelf geen fabrieken hebben en volledig afhankelijk zijn van derden (zg co-manufacturing). Tja, krokodillentranen, laat ze dan gewoon het risico nemen om zelf in 'food-making' te gaan! Gevalletje variabele inkomsten willen hebben, en de vaste kosten ergens anders willen neerleggen.
Dan clean label, dit zijn fantastische woorden, bijna net zo mooi als duurzaamheid, natuurlijk en vers. Zoals terecht wordt geschreven in de laatste zin "er bestaat geen universele definitie" voor clean label. Wel zijn er grote verschillen tussen UK/USA en bijvoorbeeld Nederland. Een voorbeeldje: in Amerika wordt het gebruik van citroenzuur niet als iets kwaads gezien, citroenzuur en ascorbinezuur zijn onderdeel van 'clean label'. In Europa hebben deze stofjes gewoon een E-nummer.
Ik voel dat we de komende 10 jaar vooral discussie gaan hebben over wat wel en niet clean label is. Discussies zoals 'natuurlijk gist' (google op foodlog zou ik zeggen) versus E621 of houtvezels (blue band brood) versus 'natuurlijk vezel' (hout is overigens ook natuurlijk) of de beroemde Kellogg's oude fietsen case blijven rondzingen via de (social) media. De media maar zeker ook onze wetgevers en consumentenwaakhonden gaan het er maar druk mee hebben.
Binnen mijn club nemen we nadrukkelijk positie in door te kiezen voor een beleid waarbij 'all natural', 'clean label' en natuurlijke ingrediënten leidraad zijn. Maar we hebben er geen moeite mee om ingrediënten uit reststromen te halen (te scheiden). Ik wil best wat journalisten uitnodigen om aan de hand van voorbeelden eens te bekijken waar de grenzen liggen. Zelf mag ik graag de term "smartness from nature" gebruiken, terwijl ik zelf niet weet waar de grens gaat liggen. De trend van de toekomst zal blijven liggen op voeding en gezondheid, maar dan niet in de functionele voedingshoek zoals we het nu kennen (de 1.0 variant).
Dit is oud nieuws. 2 jaar geleden was dit ook al bekend. En intussen heeft men het toegestane percentage GMO in GMOvrije scheepsladingen drastisch verhoogd. En tegelijkertijd is in voer voor mens en dier de residuetolerante van glyfosaat ook verhoogd
Tja, de wijnflessen kunnen open bij de wur lei, cda, vvd, nevedi, cono en FC en vion en nog veel meer, nvv, pvv , nmv, unilever etc, etc
Dit is exact de lijn en stroming van nederland qua politiek en "top" sector denkwijze.
Binnen 40 jaar van miljoenen jaren evolutie is alles zo verknoeid, en het einde is niet in zicht.
Geen overzicht, geen inzicht en gewoon eigen belang.
Allemaal eigen belang dus van de sector en organisaties en haar belangenbehartigers, over de rug van planeet en mensen, en gewoon zware politieke power play in samenwerking met de wur, lei en zogenaamde wetenschappers.
Leuk zou zijn als een journalist van foodlog het eens zou vragen aan de respectvolle regie groep ==> duurzame veehouderij.
HOE ZE DAT OP GAAN LOSSEN?
Bleker trekt regiegroep duurzame veehouderij
http://www.foodlog.nl/artikel/bleker-trekt-regiegroep-duurzame-veehouderij/
-Hans Alders (oud-minister en trekker van de stilgevallen "Commissie Alders" over megastallen),
-Daan van Doorn (ex-voorman VION en architect van het Verbond van Den Bosch),
-Cees ’t Hart (FrieslandCampina),
-Bart Jan Krouwel (PVE en ex-Rabobank),
-Henny Swinkels (topman van kalvermester Van Drie) en
- Loek Hermans (Greenport Holland).
-LTO is vertegenwoordig door Albert Jan Maat en Hans Huijbers (voorzitter ZLTO)
Vraag gelijk ook, wat elk van hen nu bijgedragen heeft aan biodiversiteit en het zuiver houden van voedsel en voedsel stromen.
Ik denk niets, allen gaan spelen als kinderen, met maximale support van zogenaamde wetenschappers en wur en lei en politiek, en hup alles gaat kappot, en de kids weten van niets, en konden er helemaaal niets aan doen.
Om die regie groep aan te vullen zou ik nog,
-Solidaridad vragen om alles in banen te leiden qua duurzaamheid, die doen alles als je ze geld geeft om het duurzaam te laten heten.
Vraag je ze om transparantie zijn ze niet thuis...
En zet allen aan een ronderonde tafel, werkt altijd......
-Vraag ook CBL Marc Jansen, (ex LTO) die regelt wel om al die zogenaamde duurzame producten in de winkels te krijgen, het maakt ook niet uit of ze risicovol zijn voor de consument of supermarkt klanten, CBL vindt alles goed, zeker als je er stickers duurzaam op plakt.....
Kunnen ze mooi met zijn allen vergaderen en de laatste boom op een duurzame manier kappen.....
@ De Heij, ik had afgelopen week nog een meeting met U en S en ze hebben wel degelijk eigen meng faciliteiten. USA heeft idd een heel andere kijk of clean label, een gefermenteerde bloem kan in Amerika rustig behandeld zijn met GM, maar zolang het tijdens het fermenteren gebeurt hoef je het niet te noemen. zie link over actoren in de markt: http://www.rts-resource.com/Blog/Trends/Defining-the-cleanlabel-trend/2012/4/25.aspx
Het gaat er om dat GM en Non-GM (bijna) niet meer gescheiden kunnen worden. Ik als producent heb overeenkomsten met supermarkten dat ik een GM vrij product lever, dat is mijn spagaat. Als industrie maakt het mij niet uit zolang producten veilig zijn, kwaliteit/prijs leveren en goed binnen het proces passen.
De markt ziet dat een ingrediënt stroom goedkoper is veilig of niet, noodzakelijk of juist niet, het zal vast wel ergens de marge vergroten en die hebben we allemaal nodig.
@Bart #4. Gmo-vrij betekent voor jouw organisatie 0% of 0,9%?