Wanneer maak je de broer van de kip die je eieren legt dood?
Dat is een vraag die steeds weer terugkomt in Nederland zonder dat er ooit over besloten word. Hij ligt 'maatschappelijk gevoelig'. Reden om de vraag maar eens gewoon hardop te stellen. Jaarlijks worden in Nederland tenslotte 30 miljoen leghaantjes kort na hun geboorte doodgemaakt.
Legkippen - ook biologische - zijn geheel geoptimaliseerd om eieren te leggen. Hun vleesaanzet is minimaal zodat je de mannelijke dieren niet kunt opfokken om er verkoopbaar vlees van te maken. Daarom worden die nadat ze, vers uit het ei gekropen, als haantje zijn gesexed direct versnipperd. Dat gaat zo snel dat het diertje eerder dood is dan het kan merken, maar wij - moderne mensen in het algemeen - vinden dat een onplezierige gedachte. Daarom zijn er inmiddels ook vergassingsinstallaties. Dat gaat iets trager, maar wij vinden dat een prettiger gedachte.
Vijf oplossingen
Toch vinden we ook dat vergassen maar niks. Daarom kun je in de supermarkt geen eieren kopen met het logo 'van kippen met vergaste broertjes'. Er moeten andere oplossingen komen omdat dierwelzijnsorganisaties ons dwingen daarover na te denken. Er zijn er in essentie vijf:
1. de klassieke: laat de leghaantjes geboren worden en versnipper of vergas ze na het uitkomen en verwerk de dode kuikens in diervoeders
2. modificeer de moeder- en vaderkip genetisch zodat ze alleen nog vrouwelijke eieren produceren voor de legkippen die onze consumptie-eieren liggen
3. modificeer de moederkip genetisch zodanig dat haar manlijke kroost een afwijkend ei oplevert dat niet de broedmachine ingaat; verwerkt de eieren in de diervoederindustrie
4. laat pa en ma genetisch met rust en doe een slim testje met het ei waarmee je kunt vaststellen of het mannelijk is en verwijder het ei net als in 3.
5. kies voor een kip die zowel eieren als vlees produceert en mest de leghaantjes voor menselijke consumptie
Welke optie vinden Foodloglezers de meest 21e eeuwse?
Fotocredits: screenshot, waardelozehaantjes.nl
-- POLL --
Dit artikel afdrukken
Legkippen - ook biologische - zijn geheel geoptimaliseerd om eieren te leggen. Hun vleesaanzet is minimaal zodat je de mannelijke dieren niet kunt opfokken om er verkoopbaar vlees van te maken. Daarom worden die nadat ze, vers uit het ei gekropen, als haantje zijn gesexed direct versnipperd. Dat gaat zo snel dat het diertje eerder dood is dan het kan merken, maar wij - moderne mensen in het algemeen - vinden dat een onplezierige gedachte. Daarom zijn er inmiddels ook vergassingsinstallaties. Dat gaat iets trager, maar wij vinden dat een prettiger gedachte.
Vijf oplossingen
Toch vinden we ook dat vergassen maar niks. Daarom kun je in de supermarkt geen eieren kopen met het logo 'van kippen met vergaste broertjes'. Er moeten andere oplossingen komen omdat dierwelzijnsorganisaties ons dwingen daarover na te denken. Er zijn er in essentie vijf:
1. de klassieke: laat de leghaantjes geboren worden en versnipper of vergas ze na het uitkomen en verwerk de dode kuikens in diervoeders
2. modificeer de moeder- en vaderkip genetisch zodat ze alleen nog vrouwelijke eieren produceren voor de legkippen die onze consumptie-eieren liggen
3. modificeer de moederkip genetisch zodanig dat haar manlijke kroost een afwijkend ei oplevert dat niet de broedmachine ingaat; verwerkt de eieren in de diervoederindustrie
4. laat pa en ma genetisch met rust en doe een slim testje met het ei waarmee je kunt vaststellen of het mannelijk is en verwijder het ei net als in 3.
5. kies voor een kip die zowel eieren als vlees produceert en mest de leghaantjes voor menselijke consumptie
Welke optie vinden Foodloglezers de meest 21e eeuwse?
Fotocredits: screenshot, waardelozehaantjes.nl
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Onlangs heb ik de hele dag in de keuken van Nel Schellekens (van De Gulle Waard) gestaan waar ze samen met Ralph de Kok (BBQ-specialist) allerlei bereidingen van leghaantjes heeft gemaakt. Zeer smakelijk allemaal. Sinds kort zijn ze ook te koop. Nog wel montjesmaat, maar het gaat groeien. Het haantje is weer terug op de kaart. Zie: haantjedecoq.nl.
Mijn anatomische hanenkennis is ook te beperkt, maar zoals het ooit ging kan toch wel verbeterd worden? Fris uit het ei? GM? Laser? Miniscule incisie?
Daar schiet mijn kennis tekort. Ik heb altijd begrepen dat het handwerk is en nogal invasief.
Dan hebben we nog een diervriendelijke kapoeneermethode nodig. Laser?
En ik ben jaloers Dick
Sappig en vol van smaak, ik mocht er inmiddels een aantal proeven. Het zijn een soort verfijnde kalkoenen.