De telers achter de Hoeksche Chips kunnen niet al hun aardappelen in chips kwijt. Terwijl boer Krispijn van den Dries blijft proberen 'gewoon' aardappelen direct aan consumenten te verkopen vanwege de huidige baisse in aardappelprijzen, zijn de Hoekse telers alweer een stap verder: ze maken wodka van de aardappelen die ze niet als 'gewoon aardappelen' af kunnen zetten.
Henk Scheele, René de Zeeuw en Gerrit Rozendaal, de telers achter chipsbedrijf Hoeksche Chips, gaan in wodka. Dat meldt Boerenbusiness. ‘Nu de aardappelprijzen erg laag zijn en we meer aardappelen hebben dan dat we chips van kunnen maken, is het tijd voor iets nieuws. Wodka!’, zegt Scheele. ‘Oorspronkelijk wordt wodka van aardappelen gemaakt en kenners beweren dat wodka uit aardappelen beter van smaak is’, vervolgt hij.
De chipsmakers hebben een ambachtelijke destilleerder in de arm genomen die er brood in ziet. ‘We hebben onze aardappelen bij hem gebracht en deze aardappelen bleken uitstekend geschikt te zijn vanwege het hoge zetmeelgehalte. De manier van destilleren is van grote invloed op de uiteindelijke smaak. Onze Wodka is drie maal gedestilleerd, dit geeft een zeer zachte smaak. Al met al zijn we heel tevreden met ‘onze’ wodka’, zegt Scheele.
Proost!
Fotocredits: emerson•utracik
Dit artikel afdrukken
De chipsmakers hebben een ambachtelijke destilleerder in de arm genomen die er brood in ziet. ‘We hebben onze aardappelen bij hem gebracht en deze aardappelen bleken uitstekend geschikt te zijn vanwege het hoge zetmeelgehalte. De manier van destilleren is van grote invloed op de uiteindelijke smaak. Onze Wodka is drie maal gedestilleerd, dit geeft een zeer zachte smaak. Al met al zijn we heel tevreden met ‘onze’ wodka’, zegt Scheele.
Proost!
Fotocredits: emerson•utracik
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Het idee om wodka te gaan stoken uit aardappelen kwam niet zomaar uit de lucht vallen: Henk Scheele blijkt voorzitter van de Stichting de Hoeksche Waard op de Kaart. Afkorting in het dagelijks spraakgebruik: H-WodKa... (grijns)
Jopie, die aardappelteelt, met name de wijziging van één op drie teelt naar één op twee, niet door boeren bedacht, was voor mij indertijd één van de belangrijkste redenen om het bedrijf van mijn vader niet voort te zetten. Ik heb zelfs nog succesvol geweigerd de ontsmetting van het met Shell DD gecontamineerde drinkwater hier te betalen. Dus burger, weer één op vier teelt om weer wat evenwicht terug te brengen. D66 voor? PvdA voor? Groen rechts voor? Bis, bis, bis.
Of, wanneer een ieder zich nu zat zuipt met Wodka, zoals in heel Rusland gebeurd, zal dat er toe leiden dat de bevolking aanzienlijk reduceert. Straks 40 miljoen ha uit de agrarische productie daar. Renaturering puur. Prachtig toch. Ecologisch gezien volstrekt verantwoord.
Offtopic @Jopie, door jouw link viel mijn oog op deze link, zelden heb ik zo'n dom stukje onderzoek gezien. #geldoverdebalk. Einde Offtopic.
Ecologisch én economisch (voor de boer) veel beter: minder aardappelen. Aardappel is één van de meest milieubelastende teelten in Nederland, zie figuur 1 van deze link.
Hendrik, wat is ecologisch beter: aardappelen in de wodka of in de varkens en koeien?