De telers achter de Hoeksche Chips kunnen niet al hun aardappelen in chips kwijt. Terwijl boer Krispijn van den Dries blijft proberen 'gewoon' aardappelen direct aan consumenten te verkopen vanwege de huidige baisse in aardappelprijzen, zijn de Hoekse telers alweer een stap verder: ze maken wodka van de aardappelen die ze niet als 'gewoon aardappelen' af kunnen zetten.
Henk Scheele, René de Zeeuw en Gerrit Rozendaal, de telers achter chipsbedrijf Hoeksche Chips, gaan in wodka. Dat meldt Boerenbusiness. ‘Nu de aardappelprijzen erg laag zijn en we meer aardappelen hebben dan dat we chips van kunnen maken, is het tijd voor iets nieuws. Wodka!’, zegt Scheele. ‘Oorspronkelijk wordt wodka van aardappelen gemaakt en kenners beweren dat wodka uit aardappelen beter van smaak is’, vervolgt hij.
De chipsmakers hebben een ambachtelijke destilleerder in de arm genomen die er brood in ziet. ‘We hebben onze aardappelen bij hem gebracht en deze aardappelen bleken uitstekend geschikt te zijn vanwege het hoge zetmeelgehalte. De manier van destilleren is van grote invloed op de uiteindelijke smaak. Onze Wodka is drie maal gedestilleerd, dit geeft een zeer zachte smaak. Al met al zijn we heel tevreden met ‘onze’ wodka’, zegt Scheele.
Proost!
Fotocredits: emerson•utracik
Dit artikel afdrukken
De chipsmakers hebben een ambachtelijke destilleerder in de arm genomen die er brood in ziet. ‘We hebben onze aardappelen bij hem gebracht en deze aardappelen bleken uitstekend geschikt te zijn vanwege het hoge zetmeelgehalte. De manier van destilleren is van grote invloed op de uiteindelijke smaak. Onze Wodka is drie maal gedestilleerd, dit geeft een zeer zachte smaak. Al met al zijn we heel tevreden met ‘onze’ wodka’, zegt Scheele.
Proost!
Fotocredits: emerson•utracik
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
Met zijn 7 ton had Krispijn ongeveer 700 ltr zuivere wodka (1.500 liter drinkbare wodka?) kunnen produceren. Best bijzonder in een markt die ongeveer 5 miljoen liter wodka per jaar absorbeert. Leuk bericht, mooie actie.
Geu Siebenga op Facebook: "in Scotland zijn de boeren nog slimmer, daar maken ze van een beetje gemoute gerst en goed water superlekkere drank... en ze weten het te vermarkten ook nog!"
Vrachtwagens vol met lekkere aardappelen de laatste tijd bij ons op de weg. Vrachtwagens van een diervoeder bedrijf.
Hendrik, wat is ecologisch beter: aardappelen in de wodka of in de varkens en koeien?
Ecologisch én economisch (voor de boer) veel beter: minder aardappelen. Aardappel is één van de meest milieubelastende teelten in Nederland, zie figuur 1 van deze link.