Voedselveiligheid is een lastig probleem. Om de volksgezondheid te beschermen zijn er allerlei regels en wetten ingevoerd voor kort houdbare (verse) producten. Dat leidt tot verspilling. In Nederland besteedde onlangs aandacht aan het probleem van voedselverspilling door TGT's en THT's. In China gooien ze van oudsher uit principe liefst niets weg. Maar dat leidt inmiddels tot straf. Oh ironie!
De voedselverspilling bij consumenten, supermarkten, producenten en horeca stuit steeds meer mensen tegen de borst. Zembla wijdde er onlangs een uitzending aan, en al is de inhoud wellicht omstreden, de trend is duidelijk: weggooien is gekkenwerk, vooral als dat nog vóór de datum gebeurt. Die producten zijn immers nog gewoon goed. "Dumpster divers" zoals ook de Muffin Man en de geïnterviewden in de Zembla documentaire, protesteren op hun manier tegen de verspilling.
In China blijken sommigen, volgens een artikel op ChinaDaily.com, de verspilling op een andere manier tegen te gaan. Een Chinese vestiging van McDonald's is door de autoriteiten gesloten omdat de houdbaarheidsregels met de voeten getreden werden. Leest u even mee:
In the video, restaurant employees are seen changing the expiration time on packages and resetting timers on food warmers so they could keep expired food for a longer time. One of the instances involved cheese that turns bad after it has been out of its package for more than 4 hours. Despite that danger, such cheese was still placed on burgers and other meat, some of which had fallen on the ground and were later picked up and served in the morning. "All of the germs will die if you just fry the meat in oil," said a worker at the restaurant.
According to McDonald's food-preservation regulations, the meat served in its restaurants is supposed to be discarded at a certain amount of time after it is cooked. "It (throwing away expired food) is impossible to do, and no restaurant would do it," said another worker. "We've just been turning a blind eye to it."
Een Chinees gooit niets weg. Dáár leggen ze het probleem terug bij de internationale bedrijven, die er maar voor moeten zorgen dat hun regels ook lokaal nageleefd worden. "Most international companies have strict regulations on quality and management," Dong Jinshi, executive vice-president of the International Food Packaging Association, said on Friday. "Their services and products always can be trusted. Problems, such as food-safety scandals and service complaints, are always happening in local franchise stores since the regulations cannot be carried out effectively.
Wij hier in het Westen houden ons aan de regels en verzinnen oplossingen als Too Good to Waste (verwerken van vers zodat het langer houdbaar is), voedselbanken of 'skippen' - gelukkig wordt dat nog oogluikend toegestaan.
Wie de Zembla-uitzending gemist heeft, kan hier zijn misser inhalen:
Fotocredits: Lunauna
Dit artikel afdrukken
In China blijken sommigen, volgens een artikel op ChinaDaily.com, de verspilling op een andere manier tegen te gaan. Een Chinese vestiging van McDonald's is door de autoriteiten gesloten omdat de houdbaarheidsregels met de voeten getreden werden. Leest u even mee:
In the video, restaurant employees are seen changing the expiration time on packages and resetting timers on food warmers so they could keep expired food for a longer time. One of the instances involved cheese that turns bad after it has been out of its package for more than 4 hours. Despite that danger, such cheese was still placed on burgers and other meat, some of which had fallen on the ground and were later picked up and served in the morning. "All of the germs will die if you just fry the meat in oil," said a worker at the restaurant.
According to McDonald's food-preservation regulations, the meat served in its restaurants is supposed to be discarded at a certain amount of time after it is cooked. "It (throwing away expired food) is impossible to do, and no restaurant would do it," said another worker. "We've just been turning a blind eye to it."
Een Chinees gooit niets weg. Dáár leggen ze het probleem terug bij de internationale bedrijven, die er maar voor moeten zorgen dat hun regels ook lokaal nageleefd worden. "Most international companies have strict regulations on quality and management," Dong Jinshi, executive vice-president of the International Food Packaging Association, said on Friday. "Their services and products always can be trusted. Problems, such as food-safety scandals and service complaints, are always happening in local franchise stores since the regulations cannot be carried out effectively.
Wij hier in het Westen houden ons aan de regels en verzinnen oplossingen als Too Good to Waste (verwerken van vers zodat het langer houdbaar is), voedselbanken of 'skippen' - gelukkig wordt dat nog oogluikend toegestaan.
Wie de Zembla-uitzending gemist heeft, kan hier zijn misser inhalen:
Fotocredits: Lunauna
Nog 3
Je hebt 0 van de 3 kado-artikelen gelezen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Op 5 mei krijg je nieuwe kado-artikelen.
Als betalend lid lees je zoveel artikelen als je wilt, én je steunt Foodlog
Lees ook
dit is wat ik een weekje geleden schreef over de betreffende zembla uitzending:
http://wdeheij.blogspot.com/2012/03/waarom-too-good-to-waste-zo-sympathiek.html
Wouter,
ik heb de moeite genomen om je weblog te lezen.
Ik kan me voorstellen dat je je irriteert als er op je eigen vakgebied onzin wordt verkondigd. Het probleem zit dan ook vaak dat de journalisten onkundig zijn over het gebied waar ze over schrijven en / of uitzenden.
Ik begreep je irritatie dus en ik voelde met je mee ...
Daarna begin je een of ander onzinverhaal over Chinese stadslandbouw en DOEN ... Schoenmaker blijft bij je leest
@Piet, ik blijf heel graag bij me leest. Ik probeer te begrijpen wat stadslandbouw is. Ik zie china en kan me mijn jeugd nog goed herinneren. Ik ben in de flevopolder opgegroeid, een echt pioniers-tijd. Midden in de stad waren grote stukken moestuin, heel veel bewoners hadden een tuintje. Tijdens mijn studie reisde ik veel met de trein. Aan het spoor zag je heel veel tuinjes. Daarnaast zie ik de grote visies van kassen in kantoorflats etc. En zie ik foto's uit china. Waar gaat stadslandbouw nu werkelijk over? Is het oude wijn in nieuwe zakken -die indruk heb ik, maar je hebt gelijk ik weet daar helemaal niks van af- of is het echt nieuw? En zo ja wat is er dan nieuw? En als er iets nieuws is, gaat het dan niet om DOEN in de praktijk, gewoon een stukje grond pakken -netzoals in detroit op grote schaal gebeurd in de laatste jaren- in plaats van erover praten? Enfin, ik leer graag bij op dit thema. Maar ben gewoon in verwarring.
De Heij, in Qedlinburg (prachtig stadje in het voormalige Oost-Duitsland) heb je aan de noordwest kant een behoorlijk aantal ha stadslandbouw. Ik ken het nog van de DDR tijd toen het nog in volle glorie voor het dagelijks brood (eten) zijn dienst moest doen. Nu zijn het meestal speeltuintjes. Google even en je ziet de zwembadjes in Hülle en Fülle. Ik ken zo'n situering niet in dit land. Hier een hype misschien? Toch zijn er in onze wijk ook opties voor stadslandbouw op bouwrijp gemaakte locaties die nu niemand wil kopen. Alleen hier arme, arme grond. Wordt dus tuin van niks.
@Kaput, aan jouw ook de vraag. Wat is stadslandbouw? En is het nieuw? Of zijn we iets aan het heruitvinden? En is alle landbouw in Nederland eigenlijk niet stadslandbouw?